U Njemačkoj splasnulo oduševljenje izbjeglicama

Raspoloženje prema izbjeglicama u Njemačkoj postupno se zaoštrava pa je vicekancelar Sigmar Gabriel ocijenio u petak kako je Njemačka na granici svojih mogućnosti, dok je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere oštro kritizirao nasilno i bahato ponašanje izbjeglica u nekim prihvatnim smještajima.

Istodobno, kako pokazuju ispitivanja, među građanima raste strah od velikog broja izbjeglica. “Mi u Njemačkoj se munjevitom brzinom približavamo granicama naših mogućnosti”, rekao je dokancelar i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel u razgovoru za “Spiegel Online”. U svjetlu najnovijih rezultata istraživanja javnog mijenja koja pokazuju sve slabiju potporu građana dolasku novih izbjeglica u Njemačku, on je naglasio kako izbjegličku raspravu treba voditi uzimajući u obzir i strahove građana te je istodobno pozvao izbjeglice da se integriraju u njemačko društvo i prihvate vrijednosti njemačkog ustava.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mijenja, što ga je za javni servis ARD proveo demografski institut Dimap, 51 posto ispitanih građana izražava strahovanje zbog velikog broja izbjeglica koje pristižu u Njemačku. Prije tri tjedna bojazan je izražavalo 38 posto ispitanih. No, prema istom ispitivanju, 58 posto ispitanih smatra da su izbjeglice potrebne njemačkom tržištu rada, a 47 posto smatra kako će pridošlice obogatiti društveni život Njemačke. Istodobno 39 posto strahuje da će veliki broj izbjeglica ugroziti blagostanje u Njemačkoj.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za TV postaju ZDF oštro kritizirao je ponašanje nekih izbjeglica. “Mnoge izbjeglice misle da same mogu birati gdje će biti smješteni. Oni izlaze iz svojih smještaja, ulaze u taksije i raspolažu začuđujuće visokim svotama novca koje im omogućuju vožnje taksijem stotine kilometara kroz Njemačku. Štrajkaju ako im se smještaj ne dopada, rade probleme ako nisu zadovoljni hranom, tuku se po prihvatilištima”, žali se De Maiziere. On je istaknuo kako se radi o “manjini”, ali je odaslao i jasnu poruku. “Tko dođe u Njemačku mora se pridržavati pravila i zakona koji ovdje vladaju”, zaključio je ministar unutarnjih poslova.

De Maiziere je, nakon što je Njemačka vlada početkom tjedna donijela paket zakonskih mjera kojima se pooštrava postupak stjecanja azila, jučer predložio nove mjere kojima je, kao i donesenom paketu, cilj smanjenje broja izbjeglica i tražitelja političkog azila u Njemačkoj. Nove mjere bi, između ostalog, omogućavale zadržavanje izbjeglica u tranzitnim pograničnim zonama, toliko dugo dok se ne utvrdi ispunjava li izbjeglica uvjete za stjecanje azila ili izbjegličkog statusa u Njemačkoj. Političari bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) se zalažu i za ograničavanje prava na spajanje obitelji novopridošlim izbjeglicama.

You may also like

0 comments