U Njemačkoj radikalno smanjen rad na crno

Rad “na crno” u Njemačkoj je, zahvaljujući stabilnom gospodarskom rastu, u padu pa će tako udio tzv. “sivog gospodarstva” u 2016. pasti za 0,4 posto te bi trebao iznositi ukupno 10,8 posto udjela u bruto domaćem proizvodu zemlje, predviđa Institut za primijenjena ekonomska istraživanja iz Tuebingena.

“U gospodarski stabilnim vremenima zaposlenici zarađuju više i prekovremeni rad se plaća redovitije tako da je manje radnika spremno u slobodno vrijeme raditi na crno “, kaže autor studije Friedrich Schneider. Udio rada “na crno” najniži je od početka praćenja statistika rada “na crno” 1995. U ovom sektoru će, prema procjenama, ove godine biti pruženo usluga u vrijednosti od 336 milijardi eura, što je 3,35 milijardi manje nego 2015.

Pod radom “na crno” Institut za primijenjena ekonomska istraživanja smatra promet svih usluga i roba koje se izdaju bez računa, ali isto tako i usluge npr. radnika iz istočne Europe, koji u Njemačkoj rade za satnicu ispod predviđenog minimalca.

No autori studije predviđaju da bi velik broj izbjeglica, koji je posljednjih mjeseci došao u Njemačku, mogao usporiti ili čak zaustaviti trend smanjenja rada “na crno”. “Procjenjujemo da bi zbog nepoznavanja njemačkog jezika oko 100 do 300 tisuća izbjeglica moglo raditi ilegalno”, predviđa Schneider. “Izbjeglice se mjesecima nalaze u svojim smještajima i prisiljene su na to da ne rade ništa i za očekivati je da će kad-tad izići van i potražiti posao u sivoj ekonomiji”, zaključuje Schneider.

You may also like