U Njemačkoj još uvijek velika potražnja za radnom snagom

U Njemačkoj je u prvom tromjesečju 2016. bilo nepopunjeno gotovo milijun radnih mjesta pri čemu još uvijek vlada velika potražnja za kvalificiranom radnom snagom, javlja u četvrtak Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

“U prvom tromjesečju 2016. je diljem Njemačke 974.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno što je 26.000 više nego u istom razdoblju prošle godine”, priopćio je IAB. Pritom je na zapadu Njemačke nepopunjeno 756 a na istoku 218 tisuća radnih mjesta. Poslodavci i dalje najviše traže kvalificiranu radnu snagu. Najtraženiji sektori su i dalje medicinski kao i IT sektor i sektor strojogradnje.

Iz ispitivanja koje IAB redovito provodi među njemačkim poslodavcima, vidljivo je da je broj radnih mjesta koja bi trebala hitno biti popunjena opao, ali da dugoročni interes i dalje postoji.  “To govori u prilog tezi da se stanje donekle smirilo ali je potražnja i dalje velika”, priopćio je IAB. Jedan dio potrebe za stručnim radnicima pokriva se useljavanjem, prvenstveno iz zemalja članica Europske unije. Samo iz Hrvatske u 2015. je u Njemačku iselilo preko 50.000 građana.

You may also like