Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, no trgovalo se nesigurno jer ulagači nisu skloni riziku uoči sjednice čelnika američkog Feda idućega tjedna. Dow Jones ojačao je 76 bodova, ili 0,47 posto, na 16.330 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,53 posto, na 1.952 boda, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 4.796 bodova. Uspon indeksa uglavnom se zahvaljuje oporavku cijena dionica u biotehnološkom sektoru, nakon njihovog pada prethodnih dana. Nasdaq indeks biotehnološkog sektora skočio je jučer 1,9 posto.

Oporavila se, za 2,2 posto, i dionica Applea, nakon što je dan prije, kada je taj tehnološki div predstavio nove verzije Apple TV-a, iPhonea i iPad tableta, pala 1,9 posto. Tako je nastavljeno nestabilno trgovanje na najvećoj svjetskoj burzi u kojemu jedan dan cijene porastu, a već drugi padnu, što je posljedica zabrinutosti ulagača zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo negativno utjecati na cijelo globalno gospodarstvo.

Uz to, ulagači ne žele riskirati uoči sjednice čelnika američke središnje banke idućega tjedna, na kojoj će se odlučivati o kamatnim stopama. Kako američko gospodarstvo stabilno raste, pri čemu se poboljšava situacija na tržištu rada, Fed bi mogao povećati cijenu novca. No, s druge strane, ulagači špekuliraju kako bi zbog potresa na financijskim tržištima, izazvanih nedavnom devalvacijom kineskog juana i slabljenjem tamošnjeg gospodarstva, Fed mogao odgoditi povećanje kamata do kraja ove ili početka iduće godine.

Poveća li Fed kamate, bilo bi to njihovo prvo povećanje od 2006. godine, pa bi tržište izgubilo polugu koja je godinama poticala rast cijena dionica. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,8 milijardi dionica, dok prosječan obujam u posljednjih 20 dana iznosi 8,1 milijardu. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,18 posto, na 6.155 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 10.210 bodova, a pariški CAC 1,46 posto, na 4.596 bodova.

Related Posts