Home Energetika U nedostatku smjernica Wall Streeta svjetske burze stagnirale

U nedostatku smjernica Wall Streeta svjetske burze stagnirale

by Energypress.net

Podršku tržištima pružaju najave smanjenja kamata

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer ulagačima nedostaje smjernica s Wall Streeta, s obzirom da se jučer u SAD-u zbog praznika nije radilo, dok podršku tržištima pružaju najave smanjenja kamata Europske središnje banke.

Na tržištima vlada oprez jer se jučer na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, pa ulagačima nedostaju smjernice. U fokusu će ovoga tjedna biti novo izvješće o inflaciji u SAD-u, a ulagači se nadaju popuštanju inflacijskih pritisaka.

U petak će biti objavljeni i podaci o inflaciji u eurozoni, a premda se očekuje blagi rast inflacije na 2,5 posto, na tržištu se vjeruje da će idućega tjedna Europska središnja banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto.

To posljednjih dana signaliziraju čelnici ECB-a. U fokusu ulagača bit će i izvješće Eurostata o bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone, koje će biti objavljeno danas. A premda je sve manje izgleda da će američka središnja banka smanjiti kamate prije jeseni, ulagači će ovoga tjedna pažljivo pratiti i komentare niza dužnosnika Feda o gospodarskoj situaciji.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i dan prije, dok ulagači čekaju izvješće DZS-a o bruto domaćem proizvodu (BDP), pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog pada.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,25 posto, na 83,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,54 posto, na 78,90 dolara.

Related Posts