U našim krajevima postoji 30 posto energetski siromašnih građana

U jugoistočnoj Europi ima više od 30 posto energetski siromašnih kućanstava upozoreno je u petak na okruglom stolu od energetskom siromaštvu u Hrvatskoj. “Hrvatska taj problem ublažava dodjeljivanjem vaučera za socijalno ugrožene, što je bilo moguće samo uz informatičku uvezanost različitih institucija”, rekao je pomoćnik ministrice za socijalnu politiku Hrvoje Sadarić.

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) trenutno provodi dva projekta koja se bave energetskim siromaštvom, a financirani su iz fondova EU-a. Voditeljica projekta “REACH” Slavica Robić smatra da je podizanje svijesti o energetskoj efikasnosti, pružanje informacija ili novčane pomoći samo dio potreba siromašnih kućanstava, pa rješavanje tog problema zahtijeva strukturirana rješenja.

U većini slučajeva umirovljenici, nezaposleni i primatelji socijalne pomoći zbog loše ekonomske situacije, najčešće popraćene lošom energetskom efikasnošću domova, pripadaju energetski siromašnoj skupini. Najveći problem su neadekvatna izolacija vrata, prozora i fasada, vlaga u prostoru za život, što sve utječe na fizičko i mentalno zdravlje korisnika. Projektom su se prenosila znanja i vještine iskusnih partnera na savjetnike za energetsko siromašna kućanstva, primjerice poticanje na štednju energije, te individualno savjetovanje o potrošnji.

Fokus je bio na pregledu energetskog siromaštva na nacionalnoj i na razini pokusnih područja, upoznavanje s izazovima i rješenjima drugih zemalja članica EU-a. Države EU imaju mehanizme, investiraju u energetsku održivost i daju poticaje za siromašna kućanstva, no energetsko siromaštvo unatoč tome raste, istaknuto je na skupu. “Znanjem do toplog doma” projekt je sa ciljem uspostave socijalne usluge energetskog savjetovanja, u svrhu poticanja suradnje civilnog i javnog sektora na rješavanju takvih problema. Potiče se upoznavanje s pozadinom ispitanika, socijalno ugroženih građana, te komunikacija s osobama specifičnih potreba.

You may also like