U nasilnim prosvjedima u Venezueli još dvije osobe izgubile život

Broj poginulih u prosvjedima koji u Venezueli traju više od mjesec dana protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura porastao je na 39 nakon što su život u srijedu izgubila još dva prosvjednika.

 Mladi Venezuelci gađali su vojsku bocama i vrećicama napunjenima izmetom a vojnici su uzvratili suzavcem. Povorka nazvana “marš izmeta” kretala se glavnom prometnicom kroz Caracas i u njoj su sudjelovale tisuće ljudi koji prosvjeduju protiv ekonomske krize u zemlji i traže nove predsjedničke izbore.

“Ta djeca žive u diktaturi i nemaju drugu opciju nego da prosvjeduju na svaki način koji smatraju primjerenim”, kazala je Maria Montilla (49) koja je pratila maskirane mlade prosvjednike naoružane praćkama i improviziranim drvenim štitovima.

Mnogi su nosili kamenje i boce napunjene izmetom koje su bacali na pripadnike nacionalne garde koja je pokušavala zaustaviti povorku suzavcem i vodenim topovima.

“Ovdje nema ničeg ekplozivnog. to je naš način da kažemo:, Maduro, gubi se, beskoristan si!'” kazao je mladi prosvjednik koji je želio ostati anoniman.

Prema službenim izvorima u prosvjedima u Caracasu u srijedu je ubijen 27-godišnji prosvjednik Miguel Castillo, a u gradu Meridi u Andama umro je 32-godišnji Anderson Dugarte nakon što je ozlijeđen u prosvjedima.

Ministar unutarnjih poslova Nestor Reverol tvrdi je da je Dugarte ubijen snajperskim metkom i za to je okrivio oporbenu koaliciju Demokratskog jedinstva. On tvrdi da je i Castillo ubijen metkom.

U prosvjedima od početka travnja ozlijeđene su stotine i uhićeno gotovo dvije tisuće osoba od kojih je više od 600 još u zatvorima.

Oporba nakon godina provedenih u sjeni vladajuće Socijalističke partije uživa većinsku potporu, no socijalisti odgađaju organizirati lokalne izbore i pristati na predsjedničke izbore 2018. te nastoje uspostaviti novu konstitutivnu skupštinu kako bi ostali na vlasti.

Oporba prigovara da se uhićene prosvjednike izvodi pred vojne sudove a tome se usprotivilo u srijedu i državno odvjetništvo koje se počelo distancirati od Madurove vlade.

You may also like

0 comments