Home Politika U Mianmaru počela predizborna kampanja

U Mianmaru počela predizborna kampanja

by Agencije

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi pozvala je u utorak na početku izborne kampanje međunarodnu zajednicu da prati hoće li parlamentarni izbori u studenome donijeti “istinsku političku promjenu u ovom odlučnom trenutku”.

Gotovo 30 milijuna birača pozvano je na birališta 8. studenoga na prve slobodne izbori na kojima će sudjelovati nakon desetljeća vojne diktature. Njezina stranka, Nacionalna liga za demokraciju (NLD), nije sudjelovala na prethodnim nacionalnim izborima i smatra se favoritom. Za dobitnicu Nobelove nagrade za mir, glasovanje je “odlučan trenutak” za Mianmar kojim od 2011. upravlja gotovo civilna vlada. “Prvi put unazad više desetljeća naš narod ima mogućnost unijeti pravu promjenu. To je prilika koju ne smijemo propustiti”, rekla je. “Glatka i mirna tranzicija je možda i važnija nego slobodni i pošteni izbori”, poručila je čelnica oporbe u videoporuci.

Suu Kyi, koja je provela gotovo 15 godina u kućnom pritvoru, pozvala je međunarodnu zajednicu da nadgleda izbore. Oko 90 političkih stranaka upisalo je kandidate za parlamentarne izbore koji su pravi demokratski ispit za tu siromašnu azijsku naciju što se 2011. otvorila nakon desetljeća izolacije. Skupština izabrana 8. studenoga morat će nekoliko mjeseci poslije izabrati predsjednika no Suu Kyi se ne može natjecati jer prema ustavu isključeni su kandidati čiji su supružnici ili djeca stranci. Mnogi smatraju da ta odredba postoji upravo kako bi se spriječilo da se natječe Suu Kyi koja ima dva sina Britanca.

Related Posts