U Makedoniji izvanredno stanje zbog onečišćenja zraka

U nekoliko gradova u Makedoniji, a najviše u Skoplju i Strumici, već nekoliko dana vlada izvanredna situacija zbog izuzetne zagađenosti zraka. Zbog zagađenja posljednja dva dana provodi se niz mjera u pokušaju da se ublaže posljedice.
Tako je Vlada naložila Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu za zaštitu okoliša i prostornog uređenja da od radne obveze oslobode trudnice, osobe starije od 60 godina, zaposlene s kroničnom astmom i one koji su imali srčani ili moždani udar, bez obzira na dob.

Također, Vlada je naredila da se promijeni radno vrijeme ljudima koji rade na otvorenom od 11 do 17 sati. Uz to, zabranjeno je održavanje sportskih natjecanja i aktivnosti na otvorenom, a naređeno je i da se stvore svi potrebni uvjeti za povećano angažiranje službe za hitnu pomoć, patronažne službe i kućne posjete bolesnima.

 U Skoplju se čak i besplatnim javnim prijevozom, pokušava navesti građane da što manje koriste vozila.

Isto tako, Ministarstvu unutarnjih poslova je naređeno da usmjeravaju kamione čija konačna destinacija nije Skoplje na obilaznice. Vlada je također naložila svim državnim tijelima, upravama, agencijama, fondovima, tvornicama, javnim tvrtkama i lokalnim samoupravama da ograniče (do 50%) korištenje službenih vozila.

Studija finskog meteorološkog instituta pokazala je da je onečišćenje zraka u Skoplju uglavnom posljedica grijanja u kućanstvima, koja uglavnom koriste ugljen. Takav način grijanja je odgovoran za 32 % štetnih emisija, dok su vozila na drugom mjestu s 20 %. Studija navodi da Skoplje ima najveću koncentraciju sitnih čestica u zraku promjera 2,5 μm (2,5PM) od svih europskih gradova.

Posljednje mjerenje na stanici Lisiče zabilježilo je koncentraciju čestica od 313 mg/m3. Također, makedonska Vlada pokrenula je mjere smanjenja onečišćenja koje automatski stupaju na snagu kada onečišćenje zraka dva uzastopna dana bude četiri puta veće od dopuštenih 50 μg/m3 (10PM) , odnosno iznad 200 mg/m3.

Situacija je bila slična kao i prošle godine, kada su mjerenja pokazala da je onečišćenje zraka bilo čak iznad 500 mg/m3. Glavni grad Makedonije zimi je inače jedan od najzagađenijih gradova u Europi, gdje je koncentracija lebdećih čestica promjera 10μm (10PM) u zraku bila do 20 puta veće od dopuštenih razina.

Treba naglasiti da je prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije, koja je objavljena početkom prošle godine, Skoplje među 10 najzagađenijih gradova u Europi, piše Balkan Green Energy News.

You may also like