U Kuli u Srbiji otvoren prvi vjetropark

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić svečano je u Kuli otvorio prvi vjetropark u Srbiji, u čiju je izgradnju, talijansko-srpska kompanija MK Fintel wind uložila 15 milijuna eura.

Vjetropark koji se sastoji od tri vjetrogeneratora tipa “Vestas” iz Danske, visine 178 metara i snage 9,9 MW, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Europi. Vjetropark će godišnje proizvoditi 27 mil. kWh. Ministar energetike je istakao da je ovo za Srbiju važan dan jer je prvi vjetropark “potvrda dobre politike Vlade Srbije i resornog ministarstva u energetici”. Antić je najavio da će do kraja ove godine biti usvojene tri uredbe u okviru kojih će biti definiran novi model ugovora o otkupu električne energije iz OIE, koji će investitorima omogućiti veću sigurnost za ulaganje u vjetroparkove i ostale obnovljive izvore.

Srbija bi trebala do 2020. godine povećati udio obnovljivih izvora energije u potrošnji struje s dosadašnjih 21 na 27%, rekao je ministar i dodao da se očekuje uspješno ostvarivanje tog cilja zahvaljujući u prvom redu snažnoj podršci i poticajima države, javlja Tanjug. U 2014,. bila su registrirana 153 proizvođača energije iz OIE u toj zemlji. U Srbiji naknada za OIE koju plaćaju građani iznosi 4 pare po kWh, odnosno po građaninu između 16 do 66 dinara mjesečno (od 75 lipa do 3,7 kuna). Neke procjene kažu da će se do 2020. prosječno za OIE u Srbiji plaćati 400 dinara (ili 25 kn) po kućanstvu mjesečno. Poticajne cijene za OIE su relativno visoke. Za svaki kWh iz vjetra dobiva se 9,20 eurocenti, za FN 16,25 eurocenti ako je neintegrirani FN, a za integrirani FN 20,66 eurocenti po kWh. Za struju iz mini hidroelektrana izdvaja se od 5,9 do 13,7 eurocenti po kWh.

You may also like