U koje sektore ulagati tijekom epidemije koronavirusa?

BNP Paribas
Analitičari BNP Paribasa objavili su preporuku o dionicama i sektorima koje valja kupovati tijekom krize s koronavirusom.

“Vjerujemo da je prerano nazivati kraj tržišnim turbulencijama zbog epidemije COVID-19”, napisali su u petak izvješću analitičari iz BNP Paribasa, najveće francuske banke. Novi koronavirus, za koji se vjeruje da se prvi put pojavio iz kineskog grada Wuhan u provinciji Hubei, nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija prozvala COVID-19.

Banka je rekla da, iako se „pravi opseg stresa na kineskoj ekonomiji tek počinje pojavljivati“, a stupanj do kojeg je Kina ekonomski povezana s ostatkom Azije znači da bi „sva azijska tržišta mogla patiti – neka više, neka manje.”

Sektori poput putovanja i turizma, potrošačke diskrecije i proizvodnje koji ovise o ulaganju iz Kine bili su “očigledni gubitnici” epidemije koronavirusa, naveli su analitičari u izvješću. Ali to ne znači da ulagači sada trebaju izbjegavati kupovinu azijskih dionica.

Kako sve više potrošača odluči ostati kod kuće, online igrači u maloprodaji izvlače korist, kažu u BNP Paribasu. Osim toga, neke azijske ekonomije manje su izložene potencijalnim ekonomskim padovima u Kini – što ih čini sigurnim tržištem za koje sada mogu ulagati, rekli su analitičari, dodajući da je “Indija prva koja pada na pamet”.

Evo sektora i dionica koje je BNP Paribas odredio kao sigurne za ulaganje u sadašnjosti:

Kineski internet: Tencent, Alibaba, Baidu i JD.com
Kineski telekom: China Mobile i China Unicom
Kinesko obrazovanje: China Education Group
Indijski IT: Infosys, HCL Tech
Indijski telekom: Bharti Airtel
Indijske potrošačke marke: Marico Industries

Kada je riječ o razdoblju nakon što prođe panika oko virusa COVID-19, neki sektori na koje je epidemija najviše pogođena mogu naglo porasti, navodi banka.

“Očekujemo da će se kineska potrošnja brzo oporaviti. Turizam možda neće, jer bi se promjene u ponašanju potrošača, pogotovo tamo gdje takvo ponašanje potencijalno može izložiti infekciji, mogle izvući mnogo duže “, istaknuli su analitičari.

Dodali su da će, budući da proizvođači u Kini nastavljaju s poslovanjem, zabrinutosti zbog poremećaja proizvodnje “brzo smanjiti”. To je dobra vijest za gospodarstva i regionalne kompanije koje su usko povezane s kineskom proizvodnjom, rekli su, a donosi SEEbiz.eu.

Ovo su sektori i dionice za koje je BNP Paribas rekao da mogu odbiti:

Kineski potrošači po izboru: Jiangsu Yanghe Brewery, Anta Sports, Brilliance Kina, Midea Group, Sands China, MGM China
Kineska energetika: CNOOC
Korejski tehnološki sektor: Samsung Electronics, SK Hynix
Tajvanski tehnološki sektor: TSMC, Hon Hai, Largan Precision

You may also like

0 comments