U koje dionice se isplati ulagati na Zagrebačkoj burzi?

Unatoč izlasku iz recesije i sve povoljnijim ekonomskim trendovima, indeks Crobex Zagrebačke burze potonuo je na petogodišnji minimum. Analitičari smatraju da su vodeće hrvatske dionice već poprilično podcijenjene te da pružaju priliku za dobro ulaganje.

Domaće tržište kapitala dosad nije reagiralo na pozitivne makroekonomske trendove koji se očituju u postupnom izlasku iz recesije i ubrzavanju gospodarskog rasta u zadnjem tromjesečju prošle godine. Kratkotrajni optimizam osjetio se lani u ljetnim mjesecima, kada je Crobex dosegnuo prošlogodišnji maksimum (1.817,80 bodova), ali u nastavku godine prevladalo je negativno raspoloženje.

Oživljavanje tržišta prošle godine nisu uspjeli potaknuti ni izrazito pozitivni trendovi na svjetskim burzama pa je Crobex završio 2015. u minusu, izgubivši na vrijednosti 3,2 posto. Do promjene nije došlo ni u ovoj godini, a negativni trend čak je osnažen pod utjecajem potresa na svjetskim burzama. Tako je od početka godine Crobex izgubio na vrijednosti dodatnih 5,7 posto, spustivši se na najnižu razinu u posljednjih pet godina.

U Erste banci umjereno su optimistični u pogledu rasta domaćeg dioničkog tržišta. ′Oporavak gospodarstva, nakon šest godina pada, mogao bi skrenuti pažnju investitora na domaće tržište kapitala′, ističe Davor Špoljar, analitičar Erste banke, ali dodaje da će konkretan učinak uvelike ovisiti i o globalnim ekonomskim kretanjima, u prvom redu o razini globalne likvidnosti te sklonosti investitora ka preuzimanju rizika.

Burzovni igrači ovih dana s nestrpljenjem očekuju godišnja financijska izvješća kompanija u nadi da će pozitivni pokazatelji potaknuti oporavak burze. Dosad je tek nekolicina kompanija izašla s rezultatima, a više će se znati do kraja ovoga tjedna, kada će poslovne rezultate objaviti glavne burzovne uzdanice.

Kada je riječ o očekivanjima, brokeri i dalje ′tipuju′ na kompanije iz turističkog sektora, iza kojih je rekordna turistička sezona i povoljni signali za buking u ovoj godini. ′Turistički sektor mogao bi biti poduprijet globalnim geopolitičkim zbivanjima, povećanjem kapaciteta te marketinškom pripremom sezone′, ocjenjuje Špoljar.

Dobrih prilika za ulaganje ima i među dobro pozicioniranim industrijskim kompanijama sa snažnim izvoznim potencijalom iz sektora elektroindustrije i prehrambene industrije. Analitičari Erste banke visoko vrednuju dionice Adrisa, AD Plastika, Leda i Valamar Riviere. Pritom najveći potencijal rasta vide u povlaštenoj dionici Adrisa, za koju su postavili ciljanu cijenu od 555 kuna, što je čak 63 posto iznad trenutne tržišne cijene. ′Najveći poticaj rastu ciljane cijene došao je nakon prodaje duhanskog i maloprodajnog dijela poslovanja British American Tobaccu, i to po cijeni znatno višoj od očekivane, te višeg vrednovanja preostalih tvrtki u grupi uslijed dobrih rezultata i pozitivnih izgleda za buduće poslovanje′, ističe se u ljetošnjoj analizi.

Krajem prošle godine podigli su i jednogodišnju ciljanu cijenu za dionice AD Plastika sa 105 kuna na 121 kunu, tako da je očekivani prinos u odnosu na tržišnu cijenu oko tridesetak posto. Ersteovi analitičari očekuju rast prihoda AD Plastika u 2015. za oko 17 posto, uz udvostručavanje zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA). Snažan potencijal vide i u dionici Leda, čiju su ciljanu cijenu ljetos podigli s 9748 na 10.521 kuna, za što su zaslužni ohrabrujući financijski i rast tržišnog udjela na dva ključna tržišta, Hrvatskoj i Srbiji. Ukoliko se ostvare prognoze, potencijalna zarada na dionici Leda kreće se oko 20 posto, piše Tportal.

Preporuku ′kupiti′ daju i za dionicu Valamar Riviere, uz dvanaestomjesečnu ciljanu cijenu od 26,50 kuna, što je petnaestak posto iznad trenutne tržišne cijene. Pozitivan stav prema ovoj turističkoj dionici Ersteovi analitičari temelje na Valamarovom uravnoteženom portfelju smještajnih kapaciteta i snažnoj poziciji na rastućem turističkom tržištu, pozitivnim izgledima za organski rast prihoda i profitabilnosti, investicijama u podizanje konkurentnosti te ambiciji i dobroj poziciji za vanjsko širenje poslovanja.

I analitičari brokerske kuće InterCapital smatraju da su vodeće hrvatske dionice trenutno podcijenjene te im uglavnom daju pozitivne preporuke. Najveći potencijal rasta prognoziraju za dionice Adrisa i Atlantica, za koje drže preporuku strong buy. Ciljana cijena za povlaštenu dionicu Adrisa je 518,9 kuna dok je trenutna tržišna cijena oko 340 kuna, što donosi očekivani rast od 52,5 posto. Snagu rovinjske tvrtke vide u jakoj cash poziciji nakon prodaje duhanskog biznisa, visokoj profitabilnosti turističkog segmenta i velikim potencijalima daljnjeg širenja u biznisu osiguranja.

Atlanticova dionica mogla bi, prema analizama InterCapitala, ′potegnuti′ do 1133 kuna, što predstavlja mogući prinos od 40 posto. Potencijale Tedeschijeve kompanije vide u snažnom regionalnom položaju, vrhunskim standardima korporativnog upravljanja i kontinuiranom rastu profitabilnosti.

Solidan prostor za rast, uz preporuku buy, daju dionicama Končara (+23 posto), AD Plastika (+13 posto), Hrvatskog Telekoma (+15 posto), Valamar Riviere (+17,6 posto), Podravke (+15 posto) i Tankerske Next Generation (+17 posto). Negativnu preporuku (sell) daju jedino dionici Ericsson Nikole Tesle, ali je i u ovom slučaju trenutna tržišna cijena (950 kuna) ispod ciljane cijene (1017,10 kuna) s obzirom na snažnu korekciju u proteklom razdoblju.

Sudionici tržišta kapitala očekuju i afirmativne poteze nove Vlade u cilju oživljavanja tržišta. ′Ukoliko tijekom godine budemo svjedočili privatizacijama ili inicijalnim javnim ponudama državnih poduzeća, povećat će se interes za hrvatskim tržištem kapitala, kako u domaćoj tako i inozemnoj investicijskoj javnosti′, uvjereni su u Erste banci.

You may also like

0 comments