U Kini se gradi solarna elektrana koja će napajati nekoliko gradova

IEA očekuje da će Kina prestići EU, SAD i Japan u projektima obnovljivih izvora energije od 2035. godine. S tim ciljem ova najmnogoljudnija zemlja svijeta  kreće u izgradnju prve velike koncentrirane solarne elektrane (CSP) koja će osigurati dovoljno energije za milijun kućanstava te smanjiti potrošnju ugljena za 4.26 milijuna tona godišnje.
Projekt koncentrirane solarne elektrane Delingha prostirati će se na nešto više od 25 četvornih kilometara u pokrajini Qinghai u sjeverozapadnoj Kini. Jednom dovršena, elektrana će imati šest 135 MW tornjeva koji mogu čuvati toplinskih energiju do 3.5 sati. Oni će biti u stanju proizvesti dovoljno energije za zadovoljavanje potreba milijun kućanstava. Prva faza projekta uključuje izgradnju dva 135 MW tornja koji će osigurati energiju za 450 tisuća kućanstava. Ovo je prvi komercijalni CSP projekt u Kini, a do 2020. godine očekuje se kako će u Kini u pogonu biti čak 3 GW CSP projekata.

Cijeli projekt trebao bi biti dovršen 2017. godine, a provodi se u suradnji kineskih i američkih tvrtki te je dio američko-kineskog partnerstva za obnovljive izvore energije koje je uspostavljeno 2009. godine.

You may also like