U eksploziji koja se u ponedjeljak navečer dogodila u tvornici kemikalija na istoku Kine jedna je osoba izgubila život, izvijestili su mjesni mediji, dva tjedna nakon orijaške eksplozije u Tianjinu u kojoj je dosad zabilježeno 158 mrtvih.

Nova eksplozija se dogodila u tvornici grupacije Diaokouxiang Binyuan Chemical Co., u Dongyingu, u pokrajini Shandongu, na istoku, piše internetska stranica povezana s mjesnim vlastima. Na snimkama objavljenim na kineskim društvenim mrežama čija vjerodostojnost nije potvrđena, mogla se vidjeti golema ognjena kugla. Požar koji je pratio eksploziju ugašen je nakon pet sati a policija je uhitila “čelnike tvornice”, dodaje mrežna stranica.

Nesreća se događa dva tjedna nakon katastrofe u Tianjinu od 12. kolovoza, gdje su u nizu velikih eksplozija, koje su počele u skladištu kemikalija, razoreni dio luke u tome gradu i obližnje stambene četvrti. Razmjeri te nesreće potaknuli su opće zgražanje javnosti zbog nepoštovanja osnovnih sigurnosnih propisa i zabrinutost zbog širenja otrovnih tvari zrakom i vodom u Tianjinu.

Takvi izgredi nisu rijetki u Kini i svjedoče o nepoštovanju propisa industrijske sigurnosti i o čvrsto ukorijenjenoj korupciji. U prvih šest mjeseci 2015. u Kini se dogodilo 139.000 industrijskih nesreća u kojima je poginulo 26.000 ljudi, što je više od 140 na dan, premda taj broj službeno pada 5,5 posto na godinu.

Related Posts