U Kanadi sastanak čelnika zemalja Sjeverne Amerike o čistoj energiji

Američki predsjednik Barack Obama, kanadski premijer Justin Trudeau i meksički predsjednik Enrique Pena Nieto okupit će se u srijedu na sastanku u Ottavi nazvanom “Three Amigos” (Tri prijatelja) na kojem će se obvezati da će njihove zemlje do 2025. godine, 50 posto energije proizvoditi iz hidroelektrana, vjetra, solarnih i nuklearnih postrojenja i smanjiti emisije ugljika, priopćeno je u utorak iz Bijele kuće.

“Vjerujemo da je to agresivni cilj, koji je moguće postići”, rekao je Brian Deese, viši savjetnik predsjednika Obame. U SAD-u trećina energije dolazi iz čistih izvora, a smanjenje emisije ugljika bio je prioritet Obaminog drugog mandata, rekao je Deese. Podsjetio je da njegov plan o smanjivanju emisije ugljika na što se obvezao na UN-ovoj konferenciji u prosincu 2015. u Parizu, još uvijek čeka odluku američkog Vrhovnog suda.

Bijela kuća se nada da će taj plan uskoro biti odobren. Uz porezne olakšice za obnovljive izvore energije, SAD će pridonijeti zaštiti Sjeverne Amerike, rekao je Deese. Dužnosnici Meksika u kojem se sada iz čistih izvora proizvodi manje od 20 posto energije, obećali su da će do 2024. proizvoditi 35 posto.

Kanada 81 posto električne energije dobiva iz hidroelektrana, od sunca, vjetra i nuklearnih postrojenja. Na sastanku u srijedu trojica čelnika objavit će i nove ugovore koji će omogućiti lakšu i jeftiniju trgovinu čistom energijom koja će se prenositi diljem kontinenta, rekao je Deese Također je dodao da će Meksiko ponoviti obećanje Obami dano ranije ove godine o smanjenju emisije metana.

You may also like