U Kairu ubijen osumnjičeni za ubojstvo Salopeka

Egipatske snage sigurnosti ubile su vodećeg islamističkog militanta osumnjičenog među ostalim za otmicu Hrvata Tomislava Salopeka, objavilo je u ponedjeljak egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova a prenose agencije. Ahraf Ali al-Gharabali, vođa egipatskog ogranka Islamske države, Provincija Sinaj, ubijen je u razmjeni vatre s egipatskim snagama u sjevernoj četvrti Kaira al-Marj.

Al-Gharabali je osumnjičen za planiranje i izvođenje atentata i bombaških napada, kao i napade na strane državljane, navelo je ministarstvo. Među njima je i otmica hrvatskog državaljanina Tomislava Salopeka 22. lipnja u Kairu gdje je radio za francusku tvrtku CGG. Islamska država je za puštanje 30-godišnjaka iz Vrpolja tražila oslobađanje muslimanki iz egipatskih zatvora.

Otmičari su 5. kolovoza objavili video u kojem su prijetili ubojstvom Salopeka, a tjedan dana poslije objavili da su ga obezglavili. Al-Gharabali je bio umješan i u otmicu i ubojstvo američkog inženjera prošle godine, kao i u neuspio bombaški napad na drevni hram Karnak u Luxoru. Pripadnici Provincije Sinaj ubili su stotine policajaca i vojnika otkako je vojska 2013. svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine.

You may also like

0 comments