U Kairu je otet hrvatski državljanin koji radi za francusku multinacionalku

U Kairu je prekjučer otet 35-godišnji hrvatski državljanin. Radio je za francusku multinacionalnu kompaniju. Razlozi otmice još nisu poznati, donosi HRT u izvanrednim vijestima.

Kako neslužbeno iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova doznaje Tatjana Munižaba, oteti Hrvat zaposlenik je francuske multinacionalne tvrtke. Otet je na putu prema uredima te tvrtke. Bio je u automobilu s vozačem kojega su zaustavili. Vozača su izvukli iz automobila i ostavili na cesti, a s našim državljaninom otišli dalje. Vozač je trenutno na ispitivanju u egipatskoj policiji.

Francuska tvrtka odmah je o otmici obavijestila hrvatsko veleposlanstvo, koje je zatim obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova (MVEP). Ministarstvo je u stalnom kontaktu s obitelji. Zasad nema zahtjeva za otkupninom. Kontaktirana je i delegacija Europske unije u Kairu. Naše objavještajne službe surađuju s kolegama u Egiptu i Francuskoj. U Egiptu je istraga u tijeku – uključene su policija, vojska i nacionalna sigurnost. Ministarstvo vanjskih poslova službene bi informacije moglo objaviti danas poslijepodne.

T.S. (1984.) otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru, priopćilo je ministarstvo. Identitet otmičara je nepoznat, a iz vladinih izvora doznaje se da zasad nema zahtjeva za otkupninom. Mladi Hrvat otet je dok se vozio u bazu tvrtke pored Kaira. Neslužbeno je riječ o francuskoj tvrtki Compagnie Générale de Géophysique u kojoj je radio kao menadžer.

Vozač je na ispitivanju u policiji, ali zasad se još ne znaju informacije koje je dao egipatskoj policiji. MVEP je u stalnom kontaktu s obitelji otetog Hrvata, a zajedno s hrvatskim veleposlanstvom u Kairu i drugim hrvatskim institucijama u kontaktu je i s nadležnim institucijama u Egiptu, Delegacijom EU-a u Kairu, francuskom kompanijom kao i partnerskim službama, stoji u priopćenju.

You may also like

0 comments