U Jemen uplovio prvi brod sa hranom

Brod s pomoći u hrani doplovio je u ponedjeljak do pokrajine Hodeida na zapadu Jemena koja je u rukama pobunjenika i prvi je brod koji je dopremio humanitarnu pomoć nakon što su prije tri tjedna bile blokirane zračne i morske luke, objavio je Svjetski program za hranu (WFP).
Brod je uplovio u luku Salef s 25.000 tona žita, a tijekom dana očekuje se dolazak drugih brodova s humanitarnom pomoći, rekla je glasnogovornica WFP-a Abeer Etefa.

To je prva pomoć koja je stigla do pokrajine Hodeida otkako je u četvrtak koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ukinula blokadu nametnutu toj zemlji u kojoj već vlada glad i pothranjenost djece.

Procjenjuje se da 17 milijuna od ukupno 27 milijuna Jemenaca trpi nestašice hrane zbog rata koji traje već tri godine. Saudijcima predvođena koalicija ratuje protiv pobunjenih Hutija, šijita koji imaju podršku Irana. Huti su krajem 2014. preuzeli grad Sanu, a nakon toga i druge dijelove te siromašne zemlje.

Koalicija je zatvorila sve zračne i morske luke u Jemenu 5. studenoga, dan pošto su Huti ispalili balističku raketu na saudijsku prijestolnicu Rijad. Saudijci i ostali iz koalicije tvrde da je zatvaranje luka bilo imperativ kako bi se Hutijima zaustavila doprema oružja iz Irana.

You may also like

0 comments