U jeku epidemije Andrej Vizjak povećao portfelj

Dionice Petrola
Od ožujka ove godine ministar okoliša Andrej Vizjak kupio je 415 dionica Petrola u vrijednosti od 120.000 eura.

Ovime je postao jedan od najvećih malih dioničara slovenske energetske kompanije. Ministar kaže da je kupnju ocijenio kao “priliku za dobru investiciju”, ali ne očekuje prodaju državnog udjela Petrola.

Online Finance izvijestile su u petak da je jedan od najistaknutijih članova vladajućeg SDS-a i ministar okoliša Andrej Vizjak postao jedan od najvećih malih dioničara Petrola tijekom epidemije koronavirusa. Da je riječ o investiciji vrijednoj najmanje 120.000 eura, koja je izazvala popriličnu pomutnju među bolje upućenim sudionicima na tržištu kapitala zbog raznih špekulacija koje su kružile o Petrolu.

Kad je treća Janšina vlada stupila na dužnost, Vizjak je posjedovao 80 dionica Petrola, od kojih je većinu kupio godinu prije nego što je postao čelnik Ministarstva okoliša. Ljubljanska je burza također reagirala na epidemiju koronavirusa u Sloveniji, cijene su naglo pale, a neki ulagači vidjeli su situaciju kao priliku za kupnju. Vrijednost dionica Petrola također je naglo pala, a ministar Vizjak u tom je razdoblju kupio još 140 dionica. Krajem svibnja tada je u dva dana stekao još 280 dionica. U jednom od ova dva dana ministrov posao predstavljao je više od polovice svih zaključenih toga dana.

Vizjak je ove godine za dionice Petrola platio ukupno 120.000 eura, javljaju Finance. Vrijednost ovih dionica danas iznosi 150.000 eura. U kolovozu su također isplaćene dividende u iznosu od 22 eura bruto po dionici.

Ministar Vizjak rekao je danas za Finance da je kupnju dionica ocijenio “prilikom za dobro ulaganje, jer je cijena dionica drastično pala tijekom epidemije”. Također je podigao zajam za kupnju, a dijelom ga financirao prodajom ostalih vrijednosnih papira, a također je potrošio dio ušteđevine, piše 24ur.

You may also like