U iščekivanju analize Europske komisije u fokusu je proračun

U iščekivanju analize Europske komisije o stanju u Hrvatskoj te predstavljanja Vladinih fiskalnih i ekonomskih smjernica gospodarstva uoči donošenje proračuna, u središtu pozornosti su i investicije izrazito važne za poticanje daljnjega gospodarskog rasta i zapošljavanja.

Izravna strana ulaganja, ponajprije u industriju, važna su za održiv rast gospodarstva i izvoza. Gospodarska diplomacija u njihovu privlačenju trebala bi imati veću ulogu od dosadašnje. Mislim da to treba podići na višu razinu, gdje treba osigurati resurse na koje se neće gledati kao trošak već na ulaganja, jer ovo kako mi dosad radimo je princip “najskuplje je jeftino” i na kraju od toga nemamo ništa, rekao je Marko Jurčić, savjetnik Predsjednice RH.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 150 aktivnih investicijskih projekata u različitoj fazi pripreme, a prošlu je godinu obilježilo otvaranje čak 25 hotela. Proces privlačenja investitora mora biti vrlo detaljan i profesionalno odrađen. Mi na prosječnom sastanku odgovorimo od 50 do 100 pitanja investitora, a tu doista morate imati verzirane profesionalce koji znaju odgovoriti na pitanje koliko stoji jedan kvadrat u zoni u Podiju, u Novskoj, koliko stoji priključna struja, tvrdi Damir Novinić ravnatelj AIK-a.

Naši konkurenti u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj daleko su ispred nas u procesu, ali i strategiji privlačenja investitora. Od ulaska u Europsku uniju američki su ulagači sve više zainteresirani za Hrvatsku. No najčešća je zapreka premalo školovanih stručnjaka. Mi smo bili relativno aktivni u promociji hrvatskih mogućnosti u IT industriji. No onda vam se postavlja pitanje koliko vi inženjera imate u Hrvatskoj? Govori se o tisućama, a Hrvatska ih recimo proizvodi nekoliko stotina godišnje na svim obrazovnim institucijama, naglašava Andrea Doko iz Američke gospodarske komore. Obrazovanog kadra nedostaje čak i u turizmu pa je nesrazmjer potreba tržišta rada i obrazovnog sustava jedna od većih zapreka za budućnost stranih ulaganja u Hrvatskoj.

You may also like

0 comments