U internetskim kafićima je lakše nadzirati ljude

Teroristička skupina Islamska država brani pristup internetu privatnim kućama u sirijskom gradu Raki prisiljavajući stanovništvo i vlastite borce da idu u internetske kafiće gdje ih se može bolje nadzirati, naveli su u ponedjeljak aktivisti sirijskog Opservatorija za ljudska prava. Ta sirijska organizacija za ljudska prava i skupina aktivista u Raki koji se protive Islamskoj državi objavili su dva izvješća iz kojih je vidljivo da se poduzimaju nove restrikcije u pristupu internetu.

Aktivisti su na internet postavili fotografiju letka koji se distribuira u Raki i u kojemu se traži od svih korisnika interneta da u roku od četiri dana raskinu svoje privatne internetske veze. “To je obvezno za sve korisnike: prekid svih veza koje su izvan internetskih kafića, a to se odnosi i na vojnike Islamske države”, navodi se u letku. U dokumentu se precizira da stanovnici imaju četiri dana, počevši od nedjelje, da prihvate nove naputke.

Ova zabrana neće pogoditi samo aktiviste koji pripadaju skupini koja se suprotstavlja djelovanju Islamske države u Raki, nego također i moguće dezertere koji žele napustiti Islamsku državu, navodi sirijski Opservatorij za ljudska prava. Internet je ostao još jedna od rijetkih vitalnih veza za aktiviste koji su još uvijek u tome zaposjednutom gradu te njihovo jedino sredstvo kojim mogu dokumentirati svakodnevicu pod upravom ove ekstremističke organizacije.

You may also like