U interesu Hrvatske je ratificirati CETA-u

Povodom obilježavanja prve godišnjice provedbe trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA), predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u utorak u Zagrebu da čvrsto vjeruje da će sve članice Europske unije ratificirati taj sporazum jer će tako profitirati i EU i Kanada.
“CETA je u interesu i Europske unije i Kanade. Na taj način će se dodatno osnažiti pozicija ne samo malih i srednjih poduzetnika, već i velikih poduzetnika koji imaju kvalitetne proizvode i mogu konkurirati na vrlo zahtjevnom kanadskom tržištu”, rekao je Jandroković na svečanosti u hotelu Sheraton kojemu je nazočio i predsjednik Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Geoff Regan. Sporazum je dosad ratificiralo 12 zemalja članica Europske unije. Hrvatska je to učinila treća, 9. studenog 2017., dok je Finska kao zasad posljednja sporazum ratificirala početkom 2019. godine.

Regan je istaknuo da “CETA otvara prostor većim ulaganjima, a trgovinska razmjena će doprinijeti većem blagostanju građana Kanade i Europske unije.” “Veselimo se drugoj godini provedbe CETA-e u Hrvatskoj jer CETA na brojne načine olakšava trgovinu Kanade i Europske unije”, dodao je veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk. CETA je privremeno stupila na snagu 21. rujna 2017. kada su se počeli primjenjivati svi trgovinski značajni elementi sporazuma, uključujući ukidanje carina za 98 posto proizvoda, pristup tržištu, mogućnost sudjelovanja u natječajima javne nabave i regulatornu suradnju.

Carinske stope ukinule su se za gotovo sve proizvode koje Hrvatska izvozi u Kanadu, a preostala dva posto odnose se uglavnom na neke poljoprivredne proizvode poput mesa, peradi i jaja. Sporazum će biti privremeno na snazi sve dok se ne dovrši postupak ratifikacije u svim zemljama članicama EU-a, a u pojedinim državama to trebaju učiniti i regionalni parlamenti. “Sporazum je nova prilika za izvoz u Kanadu i to svim europskim poduzećima, a osobito onim malima. Poduzetnici su zahvaljujući CETA-i zasad uspjeli uštedjeti više od 600 milijuna eura carinskih troškova”, rekao je Branko Baričević iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Baričević je dodao da je CETA “jedan od najnaprednijih trgovinskih sporazuma, a promiče zaštitu okoliša i održivi razvoj.” Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su još predsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže Joe Bašić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Regan i Jandroković tiskovnu su konferenciju zaključili nazdravljajući s kanadskim whiskeyem i hrvatskim vinima.

You may also like

0 comments