U ime obitelji i SDSS predali liste

Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) izborne su liste u ponedjeljak poslijepodne predali stranka U ime obitelji – Projekt Domovina i SDSS. U ime obitelji na izbore izlazi u svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj te u XI. jedinici, u kojoj glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. “U ime obitelji – Projekt Domovina izlazi samostalno u svim izbornim jedinicama, imamo odlične kandidate i nadamo se da će birači to prepoznati. Očekujemo da ćemo ući u Sabor i da ćemo u Saboru moći nastaviti raditi sve ono što i dalje radimo u civilnom društvu”, kazala je novinarima osnivačica stranke Željka Markić.

Na pitanje s kime bi mogli koalirati nakon izbora, predsjednik stranke Krešimir Planinić odgovorio je kako predizborne koalicije smatraju nevaljanima i nepoštenima. “Što se tiče postizbornih, mi ne mislimo nikako koalirati sa SDP-om i HNS-om, a što se tiče HDZ-a, da je HDZ radio onako kako je trebao mi ne bi trebali izaći na ove izbore, da je zastupao i osnaživao obitelj onako kako smo mi htjeli, ne samo mi nego većina građana ove zemlje”, rekao je.

Koaliciju s HDZ-om ipak ne isključuju, a objašnjavaju kako dolazi u obzir suradnja sa svim strankama koje pristanu na uvjete stranke – osnaživanje obitelji, promjenu izbornog sustava te učinkovito kažnjavanje korupcije. “Svatko onaj tko zadovolji ova tri uvjeta, mi ćemo s njime rado sjesti za stol i razgovarati”, poručili su čelnici stranke U ime obitelji – Projekt Domovina.

Stanimirović o poslijeizbornom koaliranju: manjinska stranka teško može funkcionirati u opoziciji Nakon te stranke kandidature za zastupnike srpske nacionalne manjine u XII. Izbornoj jedinici DIP-u su predali čelnici SDSS-a. “Očekujemo da ćemo u XII. jedinici ponovo osigurati sva tri mandata, nemamo ozbiljnih konkurenata. Ima ljudi koji to pokušavaju uraditi, ali nemaju infrastrukturu ni članstvo. Mislim da stranka koja je organizirana na cijelom teritoriju Hrvatske ima prednost da osigura sva tri mandata, kao što smo učinili i na dosadašnjim parlamentarnim izborima”, rekao je predsjednik stranke Vojislav Stanimirović.

Iako je član SDSS-a Boris Milošević kandidiran na listi koalicije Hrvatska raste, koju predvodi SDP, Stanimirović kaže kako to nije jamstvo da će SDSS nakon izbora koalirati s tom opcijom. “Sigurno da kao manjinska stranka teško možemo funkcionirati u opoziciji, tako da ćemo vidjeti kakvi će biti rezultati”, rekao je Stanimirović. Objašnjava da se suradnja s SDP-om odnosi isključivo na IX. jedinicu. “Jedan naš član jest na 14. mjestu, računamo na mogućnost preferencijalnog glasovanja u toj izbornoj jedinici, to bi bila šansa da imamo i četvrti mandat i jednostavno da si na građanskim listama osiguramo da postanemo, ne samo manjinski zastupnici, nego i politički narod, organizirani”, kazao je. Do 16,30 sati DIP je zaprimio ukupno 83 kandidacijske liste i 25 kandidatura za mnjinsku izbornu jedinicu, a liste se mogu predavati još do ponoći.

You may also like