U igri su veliki ulozi i za HDZ i za HNS

Analiza Anđelka Milardovića
Dosad najveću krizu između koalicijskih partnera u kojoj HNS poručuje da neće glasati za proračun u kojem nisu uračunati zahtjevi učitelja, čime zapravo najavljuju izlazak iz koalicije i u kojoj HDZ oštro uzvraća kako su spremni na sve, pa i na izbore.

Podsjetimo, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je kako njegovi ministri neće biti na Vladinoj sjednici u četvrtak ako na njoj bude prijedlog proračuna za iduću godinu bez uračunatih izdvajanja za učitelje. Iz HDZ-a pak poručuju da su spremni za izbore, ali i da imaju većinu i bez HNS-a.

Milardović je uvjeren kako će se HNS boriti do ‘zadnje kapi krvi’ da ostane u koaliciji, ali ne i pod svaku cijenu. “Oni moraju napraviti jedan politički potez kako bi sutra mogli reći da su otišli jer su se borili za bolji položaj učitelja. Oni već sada hvataju predizborne startne pozicije za parlamentarne izbore, jer ako tako ne postupe na osnovu čega će dobiti dio političke publike na sljedećim izborima?”, pita se Milardović.

Smatra da bi ostanak u koaliciji, ako se eventualno ne postigne kompromis, bio previše rizičan za HNS, jer ih se neće imati po čemu pamtiti, stoga će, nastavlja, iz pragmatičnih razloga napustiti koaliciju. “Taj čin se treba shvatiti kao investicija za parlamentarne izbore, jer je riječ o predstavi koju će svakako htjeti kapitalizirati. Uostalom, sada im nema druge; ‘igra’ je dovedena do usijanja i ‘igrači’ će ići tragom racionalnog izbora, odnosno računicom što se dobiva, a što gubi i ostankom i odlaskom”, predviđa Milardović te kao treći scenarij navodi kompromisno rješenje koje je uvijek moguće.

Poruke iz HDZ-a kako su spremni na sve, da se neće dati ucjenjivati; kako će HNS-u dati zadnju šansu te da mogu osigurati većinu i bez njih, Milardovića ne impresioniraju. Ističe kako je i HDZ dosta ranjen i poljuljan te da im prijevremeni izbori sada nikako ne odgovaraju s obzirom na predstojeće predsjedničke izbore i hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. “Naravno, oni uvijek mogu ‘kupiti’ dvije, tri ruke u Saboru kako bi si osigurali potrebnu većinu, jer uvijek postoje ti rezervni igrači, ti ‘ostaci ostataka’ stranačkih klubova i frakcija, tzv. ‘fraktili’. No, ako i njihovi zahtjevi budu veliki, onda se izbori neće moći izbjeći”, napominje naš sugovornik te dodaje kako bi Plenković dao sve, pa i ‘ćaćino imanje’ kako bi ostao na vlasti.

Tu ‘grčevitost’ premijera pojašnjava mogućnošću da aktualna predsjednica ne dobije novi mandat, a potencijalno i HDZ može izgubiti na izborima. Time je i Plenkovićeva budućnost u stranci zapečaćena. “U ovoj igri ulog je velik i za HNS i za HDZ. Plenković se našao u šekspirijanskoj dilemi biti ili ne biti ili kako bi u Dalmaciji rekli ‘u kašeti brokava'”, slikovit je Milardović koji je uvjeren kako popuštanje HNS-u jednostavno nije opcija.

“To ne dolazi u obzir jer time bi se umanjila ‘erektilna funkcija’ HDZ-a koji si svakako ne može dopustiti da ga netko poput HNS-a ucjenjuje”, na osebujan način zaključuje profesor političkih znanosti za portal Direktno.

You may also like

0 comments