Home Europska unija U Hrvatsku ušlo preko 200 tisuća migranata, nastavlja se Plan C, Slovenija podigla vojsku

U Hrvatsku ušlo preko 200 tisuća migranata, nastavlja se Plan C, Slovenija podigla vojsku

by Agencije

U Hrvatsku je u subotu do 15 sati ušlo 5220 migranata, a od početka migracijske krize 191. 587, objavio je MUP. Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2748 osoba. Migrante se, nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu s Hrvatskom za izbjeglice i migrante, prevozi do slovenske granice. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Srbije.

U Čakovec je u 17, 12 sati stigao vlak s migrantima i još traje prekrcaj u grupu od prvih šest autobusa za Macelj. Predviđeno je da se 300 izbjeglica prebaci do Macelja, a 300 do Murskog Središća. Nakon iskrcaja, vlak s 1200 izbjeglica ide prema Središću ob Dravi. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u subotu u Opatovcu da policija kontrolira hrvatsku granicu, da je sve pod potpunom kontrolom, a tijekom noći prihvat migranata u Bapskoj bio je na nekoliko sati usporen zbog “reorganizacije posla i preusmjeravanja migranata na duži put”.

Migranti koji ulaze u Sloveniju preko graničnog prijelaza Macelj/Gruškovje upućuju se nakon registracije u prihvatni centar u Šentilju, uz granicu s Austrijom, navode u subotu slovenski policijski izvori. Slovenska vlada u subotu je donijela odluku prema kojoj policiji na granici može u poslovima s migrantima pomagati i vojska, rekao je popodne na konferenciji za novinare premijer Miro Cerar, dodavši da stanje još nije takvo da bi takva pomoć bila potrebna. “To ne znači da je Slovenija u izvanrednom stanju, ali će policija na graničnom području biti pojačana vojskom. Ona može nuditi pomoć u ljudstvu i prijevoznim sredstvima ili sredstvima za promatranje”, kazao je slovenski premijer.”

Mađarska policija objavila je nakon ponoći da se zatvaranje granice odnosi samo na migrante bez odgovarajućih dokumenata, dok će se redovan promet preko legalnih graničnih prijelaza odvijati neometano. “Zelena granica je zatvorena, još uvijek možete legalno preći granicu i tražiti azil”, rekao je za AFP glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs.

Slovenska vlada u subotu je donijela odluku prema kojoj policiji na granici može u poslovima s migrantima pomagati i vojska, rekao je popodne na konferenciji za novinare premijer Miro Cerar, dodavši da stanje još nije takvo da bi takva pomoć bila potrebna. “To ne znači da je Slovenija u izvanrednom stanju, ali će policija na graničnom području biti pojačana vojskom. Ona može nuditi pomoć u ljudstvu i prijevoznim sredstvima ili sredstvima za promatranje”, kazao je slovenski premijer. “Učinit ćemo sve da se stanje na granici i dalje može kontrolirati”, kazao je Cerar.

Po njegovom riječima, davanje mogućnosti vojsci da pomaže policiji u njenim poslovima s izbjeglicama i migrantima predviđeno je za slučaj da policija sama ne može kontrolirati stanje na zelenoj granici, izvan graničnih prijelaza. Sada takve potrebe još nema, vojska će moći djelovati u unutrašnjosti na udaljenosti većoj od 50 metara od granice i neće imati policijskih ovlasti, a u sadašnjem trenutku nema nikakve potrebe za aktiviranje vojsnih snaga, kazao je državni tajnik u ministarsrtvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic. Stanje na dva granična prijelaza preko kojih prema Austriji prelaze migranti je uredno, a danas se očekuje priljev još 1800 migranata, dodao je Šefic. Sve dok stanje na granici bude normalno kao do sada, poslove će odrađivati samo policija, a vladina odluka za moguće aktiviranje vojske donesena je za svaki slučaj.

U Sloveniju je do sada iz Hrvatske ušlo oko 3000 migranata, najvećim dijelom preko graničnih prijelaza Macelj i Mursko Središće, a 642 preko Bregane, objavila je u nedjelju slovenska policija. Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic rekao je u subotu da je Slovenija spremna dnevno primati do 2500 migranata, ali da neće biti problem ako ih bude i stotinjak ili dvjesto više, te da se suradnja s hrvatskim kolegama do sada odvija kako je i dogovoreno.

Tijekom dana bi preko Čakovca i Murskog Središča trebao prispjeti vlak s većim brojem izbjeglica i migranata, a Šefic je najavio da će ritam primanja migranata biti povezan s tempom njihove registracije u Sloveniji, te prijelazom migranata koji se u njoj već nalaze u Austriju. Slovenska vlada dala je u subotu dopuštenje za aktiviranje vojske kao potpore policiji u slučaju nekontroliranih prelazaka “zelene granice” i većih izbjegličkih valova, ali ističe da za to za sada nema potrebe jer se sve odvija normalno i u suradnji s Hrvatskom iz koje migranti dolaze i austrijskim vlastima.

Svi migranti upućivani su u subotu prema Šentilju, odakle su u grupama i uz kontrolu pješice prelazili u Austriju nakon okrepe, a u Šentilju se nalaze i grijani šatori koji mogu primiti 2000 ljudi. Služba za zaštitu i spašavanje navodi da Slovenija trenutno raspolaže sa hranom i pomagalima kojima 5 dana može opskrbiti više tisuća izbjeglica i migranata u tranzitu.

Premijer Miro Cerar kazao je da je sadašnji migrantski val za Sloveniju prilično financijski zahtjevan, te da će se njegova vlada obratiti Europskoj uniji kako bi dobila sredstva za lakše svladavanje migrantske krize ako bi stanje s migrantima potrajalo duže vremena.

Related Posts