U Hrvatsku ušlo 114 tisuća ljudi, koridori funkcioniraju

Unatoč najavama o zatvaranju mađarsko-hrvatske granice koridor kroz tu zemlju u potpunosti uredno funkcionira, izjavio je u ponedjeljak u Opatovcu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a hoće li tako i ostati, dodao je, ovisi prije svega o Njemačkoj i mogućnostma te zemlje da dalje prima izbjeglice. Ostojić je najavio da će u utorak u Zagrebu boraviti povjerenik Europske unije za migracije Dimitris Avramopoulos s kojim će razgovarati o brojnim temama, a između ostaloga i o planovima EU o načinima rješenja izbjegličke krize.

“Napokon dolazimo do onoga o čemu govorimo od prvog dana, da problem mora biti rješen na izvoru. Drago mi je da će čelnici EU, Juncker i Tusk razgovarati s turskim premijerom Erdoganom i da očito dolazimo do rješenja koje je davno trebalo biti napravljeno, a to su ‘hot spotovi’, odnosno prihvatni centri u Turskoj”, izjavio je novinarima ministar Ostojić. Gradnja prihvatnih centara u Turskoj uz čvrstu kontrolu tursko-grčke granice, predstavljalo bi cjelokupno rješenje izbjegličke krize, dodao je.

Ocijenio je da u ovom trenutku osim Opatovca, Hrvatska nema niti jednu drugu “situaciju” koja bi se mogla povezati s izbjegličkom krizom. Na pitanje novinara o načinima sigurnosne provjere migranata i izbjeglica koje ulaze u Hrvatsku, ministar Ostojić je izvijestio da se na samom ulazu u Hrvatsku rade određene provjere, kao i u samom prihvatnom centru u Opatovcu. “Je li netko potencionalni terorist, moguća je situacija, ali da bi on imao nešto sa sobom ili da će u kamp unijeti nešto, to je situacija koja pod kontroloma”, naglasio je.

Tijekom jučerašnjeg dana u Republiku Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Bapska i Tovarnik ušlo 5.065 migranata, koji su se tijekom dana prevozili do mađarske granice autobusima i vlakovima. Od ponoći do jutros 9 sati u Hrvatsku je ušlo 2 466 migranata i u 10 sati se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazilo 300 osoba, a toliki ih je broj čekao i kod Bapske na ulazak u Hrvatsku. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije. Prema podatcima MUP-a RH od početka migracijske krize, 16. rujna, na područje Hrvatske ušlo je 114 237 migranata.

Jedna osoba je poginula, a devet je lakše ili teže ozlijeđeno u noći s nedjelje na ponedjeljak u prometnoj nesreći kad je kod Vranja, na jugu Srbije, autobus koji je prevozio izbjeglice s Bliskog istoka udario u kamion. Autobus s migrantima kretao se iz Preševa prema Vranju i Beogradu kad je naletio na kamion makadonskih registarskih oznaka, a od težine ozljeda jedna osoba je preminula, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Svi ozlijeđeni putnici prebačeni u bolnicu u Vranju, a jedan muškarac s teškim prijelomom nogu u Klinički centar Niš. Nesreća se dogodila se na putu Preševo-Vranje, na oko dva kilometra od Bujanovca, što je jedna od ruta kojom migranti najčešće, nakon prelaska granice Makedonije i Srbije, nastavljaju put kao Beogradu i dalje, uglavnom preko Hrvatske i manjim dijelom Mađarske, u zemlje zapadne Europe.

You may also like