U Hrvatskoj zabilježen pad registrirane nezaposlenosti

Analiza HZZ-a

Nakon rasta u ožujku, broj zaposlenih osoba nastavio se i tijekom travnja kretati uzlaznom putanjom uz mjesečni rast od 1% ili 16.308 osoba.

Ukupan broj zaposlenih dosegnuo je tako 1.573.221 što je 3% ili 46.296 više nego u istom mjesecu 2021. Pozitivne godišnje promjene tako su nastavljene i dvanaesti mjesec za redom s izglednim nastavkom i narednih mjeseci. U travnju 2022. od ukupno zaposlenih, 87% ili 1.359.964 osoba bilo je zaposleno u pravnim osobama (+0,8% na mjesečnoj te 3% na godišnjoj razini). U kumulativnom razdoblju od siječnja do travnja u prosjeku je bilo zaposleno 1.557.270 osoba ili 2,6% više nego u istom razdoblju lani. Pri tome je kod pravnih osoba najsnažnija promjena očekivano zabilježena u djelatnostima Informacije i telekomunikacije (+6,7%), Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+5,3%) te poslovanje nekretninama (+3,2%). Prerađivačka industrija, koja je zapošljavala u travnju u prosjeku 231.144 ili 17% zaposlenih u pravnim osobama, zabilježila je tek blagi rast broja zaposlenih od 0,3% u odnosu na razdoblje siječanj – travanj 2021.

Registrirana stopa nezaposlenosti u istom razdoblju spuštena je na 7,0% zahvaljujući povoljnim kretanjima u travnju. Naime, uz blagi rast broja aktivnog stanovništva (0,6% u odnosu na travanj), ali i razmjeno snažan mjesečni pad broja nezaposlenih osoba pri HZZ-u (-5,3% mjesečno) stopa registrirane nezaposlenosti spustila se na 7% u travnju. U odnosu na isti mjesec 2021. ona je niža za 1,9 pb. Štoviše, u promatranom mjesecu stopa nezaposlenosti najniža je u novijoj hrvatskoj povijesti. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg pada broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak pada broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (-20%) u travnju, broj aktivnog stanovništva zabilježio je skromnu godišnju stopu rasta od tek 1%. u usporedbi s travnjem 2021.

U ovoj godini nastavak gospodarskog oporavka (iako sporijom dinamikom od ranijih očekivanja zbog nepovoljnih učinaka geopolitičkih sukoba na gospodarstvo) podržavat će i pozitivna kretanja na tržištu rada. Uz uobičajeni sezonski obrazac kretanja broja zaposlenih osoba odnosno izražen rast posebno u djelatnostima povezanim s turizmom, očekujemo kako će ICT i Građevinarstvo ostati predvodnici pozitivnih kretanja.

You may also like