Home Hrvatska U Hrvatskoj se vraća obvezni vojni rok

U Hrvatskoj se vraća obvezni vojni rok

by Energypress.net

Gotovo deset godina nakon što je ukinuta obveza služenja vojnog roka mogla bi se vratiti u Hrvatskoj. Te 2008. godine je ukidanje izazvalo pozitivne reakcije u javnosti, no u posljednje vrijeme je sve više onih koji se zalažu za vraćanje obvezne obuke.

 Kako piše Glas Slavonije, u tijeku je dovršetak opsežne analize koja bi trebala pokazati sve prednosti i mane ponovnog aktiviranja obveznog vojnog roka. A dok konačni rezultati ne stignu, iz MORH-a nema nikakvih službenih komentara.

Ipak, sugovornik Glasa Slavonije, vrlo kompetentna osoba kada je u pitanju vojna obuka, potvrdio je kako se o tome razmišlja.

“Taj sustav nekakvog educiranja iz područja sigurnosti i obrane kod nas jednostavno više ne postoji. U svakom slučaju, na sustavu je da pripremi prijedloge koji će se onda dati u raspravu. Ima različitih prijedloga, neki predviđaju dvomjesečnu, a neki pak samo jednomjesečnu obuku, a postoji i srednja varijanta, da to traje šest tjedana. Uglavnom, ne bi se išlo na više od dva mjeseca. Riječ je o nekakvim osnovnim stvarima razumijevanja sigurnosti i vođenja organizacije. Znači, ni od koga se tu ne bi tražilo da ima nekakva specijalistička znanja. To bi bila jedna obuka koja bi pojedinca dovodila do toga da može rukovati pješačkim naoružanjem. Nitko od tih mladih ljudi neće rukovati nekim složenim sredstvima. Znači, morao bi uz gađanje iz automatskog naoružanja svladati prvu pomoć i zaštitnu masku. A nakon toga će uvijek postojati mogućnost dragovoljne dodatne obuke ili pričuve koja će se razvijati”, rekao je neimenovani izvor za Glas Slavonije.

Related Posts