U Hrvatskoj porasle zalihe energije za gotovo 40 posto

DZS
Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u ožujku 2,7 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene za 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni značajno su povećane zalihe energije, za čak 115,9 posto. Porasle su i zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 8,1 posto i kapitalnih proizvoda, za 3,3 posto.

Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale za pet posto te intermedijarnih proizvoda za 1,2 posto.  Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle 39,2 posto, kapitalnih proizvoda za 10 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,3 posto.

Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno smanjene za 12,2 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,5 posto. Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji porasle za 2,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za jedan posto.

Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji smanjene za 3,6 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,8 posto.

You may also like

0 comments