U Hrvatskoj porasla zaposlenost 1.4 posto

U lipnju, četvrti mjesec mjesec zaredom, u Hrvatskoj je zabilježen porast ukupnog broja zaposlenih osoba na mjesečnoj razini, i to za 1,4 posto u odnosu na svibanj, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Prema privremenim podacima DZS-a, u Hrvatskoj je krajem lipnja bilo ukupno 1.355.101 zaposlena osoba, što je za 18.423 osobe ili za 1,4 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Prvi rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini, nakon sedam mjeseci kontinuiranog pada, zabilježen je u ožujku, i to po stopi od 0,4 posto, dok je u travnju broj zaposlenih na mjesečnoj razini rastao za 1,2 posto, a u svibnju za 1,5 posto. Od ukupnog broja zaposlenih na kraju lipnja ove godine, glavnina se odnosi na zaposlene u pravnim osobama, kojih je bilo 1.125.136, što u odnosu na svibanj predstavlja porast od 0,8 posto ili za 9.108 osoba. U obrtu i slobodnim profesijama, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), krajem šestog ovogodišnjeg mjeseca, pak, bilo je 208.783 zaposlenih. U usporedbi s prethodnim mjesecom, njihov je broj povećan za 9.397, odnosno za 4,7 posto.

Istodobno podaci preuzeti od HZMO-a pokazuju da je nastavljen pad broja zaposlenih osiguranika poljoprivrednika, u lipnju za 0,4 posto, na 21.182 osobe. Po podacima preuzetim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem lipnja u evidenciji nezaposlenih bila prijavljena 260.073 osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 5,6 posto ili za 15.308 osoba, pa je i stopa registrirane nezaposlenosti pala s 17,1 posto za svibanj na 16,1 posto za lipanj ove godine.

Pod utjecajem ponajprije sezonskog zapošljavanja pad broja nezaposlenih nastavlja se i u srpnju pa tako dnevni podaci HZZ-a pokazuju da je trenutačno u Hrvatskoj, u četvrtak poslije podne, registrirano 258.637 osoba, a objavljenih slobodnih radnih mjesta je trenutno 9.065. Državni zavod za statistiku u priopćenju o zaposlenima po djelatnostima detaljnije podatke daje za pravne osobe, a ti podaci pokazuju da je od 19 područja djelatnosti na mjesečnoj razini zabilježen rast u njih 16.

Najveći rast je pritom zabilježen u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno djelatnostima pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane, i iznosi 9,1 posto, pa je u toj djelatnosti na kraju lipnja bilo zaposleno 66.225 osoba. U prerađivačkoj industriji, koja je u lipnju zapošljavala 197.146 radnika, broj zaposlenih je na mjesečnoj razini porastao za 0,2 posto, dok je broj zaposlenih u trgovini povećan za 1 posto, na 177.834.

Pad broja zaposlenih na mjesečnoj razini istodobno se bilježi u tri djelatnosti, za po 0,4 posto u rudarstvu i vađenju te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, dok je u obrazovanju broj zaposlenih na mjesečnoj razini smanjen za 1,3 posto.

You may also like