U Hrvatskoj je u lipnju promet od trgovine na malo realno porastao za 0,9 posto na godišnjoj razini, te tako raste već 11. mjesec zaredom, potvrdili su u srijedu konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju je, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,8 posto, a realno 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time su potvrđene prve procjene DZS-a, objavljene početkom kolovoza. To je znatno sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja skočila 4,1 posto, što je bio njezin najveći rast od rujna 2007. godine.

Premda sporije, nastavljen je višemjesečni pozitivni trend, s obzirom da je pad maloprodaje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine. Rast prometa u trgovini na malo 11 mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije. Kalendarski prilagođeni podaci DZS-a pokazuju i da je u lipnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani realni rast prometa od trgovine na malo zabilježen i u trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, za 2,2 posto, kao i u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima, za 5,2 posto.

Related Posts