U Hrvatskoj nema preplaćenih kamata

Gost Novog dana bio je Zoran Bohaček direktor Hrvatske udruge banaka. Izjave ne bih komentirao. I političari i banke rade svoj posao. Ono što je izvjesno je donošenje zakona o stambenom kreditiranju. To je dobra vijest jer će se konačno regulirati ta tema u jednom zakonu i to je dobro.

U kojoj su fazi dijalog između HNB-a, HUB-a, Vlade i štediša? Dijalog postoji, HUB cijelo vrijeme komunicira s institucijama i HNB-om. Iako su neki naši prijedlozi otišli na neka druga ministarstva.

Zašto nema sporazuma? Nema žurbe jer je vlada zamrznula tečaj franaka na 12 mjeseci. Drugi razlog je da je bilo kakvo rješenje složeno i ne radi se samo o jednom elementu. Treba ga sagledati s aspekta dužnika, vjerovnika i države. HUB je podnio neke prijedloge i čeka se reakcija države.

Ministar Lalovac tvrdi da banke nisu ispunile obećanje da će pronaći rješenje. Ministar je rekao da želi paket koji rješava sve opcije no treba ići postepeno. Banke su već izišle s prijedlogom za najugroženije kojima visi nad glavom ovrha. To je ”walk away” model on je bitan za one koji stvarno više ne mogu plaćati. Prednost tog modela je da danas po zakonu ako vam vjerovnik preuzme nekretninu i proda ju, a vi ste i dalje dužni. To se želi pomoći onima kojima je svaki mjesec  kritičan.

Koliko je u ovom trenutku zaista ljudi koji nisu u mogućnosti otplaćivati kredit? Mi nemamo takve podatke. Te podatke ima HNB.

Je li taj broj alarmantan? Nije. Po podacima HNB-a piše samo koliki je postotak kredita u švicarcima onih što su ”sub prime”. HNB spominje 4 posto da su stvarno ”sub prime”.

Čuli smo da Lalovac tvrdi da bi se banke trebale ugledati na banke iz okružja koje su počele vraćati preplaćene kamate. Nema preplaćenih kamata. Niti jedna sudska odluka nije dokazala da je ijedna kuna preplaćena.

You may also like