Home Ekonomija U hrvatskim morskim lukama više prometa i putnika

U hrvatskim morskim lukama više prometa i putnika

by Agencije

Hrvatske morske luke u prvih šest mjeseci ove godine s gotovo 137 tisuća prispjelih brodova zabilježile su plus od 7,7 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok je putnika u tim lukama bilo 10,4 posto više ili 10,2 milijuna, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Za razliku od porasta broja brodova i putnika, u teretnom su prometu morske luke u prvoj polovici ove godine zabilježile pad, od 8,1 posto, sa 8,7 milijuna tona robe.

Slični su trendovi u tim lukama bili i u lipnju, u kojem je u morske luke prispjelo oko 27 posto svih polugodišnjih prispjelih brodova, odnosno 37,2 tisuće, što je 3 posto više nego u lanjskom lipnju.

Putnika je u morskim lukama bilo 3,4 milijuna ili 1,4 posto više, dok je promet robe s 1,7 milijuna tona bio isti kao u prošlogodišnjem lipnju.

Podaci DZS-a za promet robe u izabranim morskim lukama, a koje su u zadnje tri godine ostvarile oko milijun tona prometa robe, pokazuju da je u lipnju ove godine jedino luka Omišalj zabilježila porast teretnog prometa, od čak 74 posto, na 715 tisuća tona robe. Ostale četiri luke, Bakar, Ploče, Split i Rijeka u odnosu na lanjski lipanj imale su pad prometa robe, koji se kretao od oko 4 u luci Ploče do oko 40 posto u luci Rijeka.

S obzirom na promet putnika, a među izabranim morskim lukama koje su u zadnje tri godine ostvarile oko 200 tisuća putnika, najviše je putnika u lipnju ili 505 tisuća bilo u Splitu, čime je ta luka u plusu od 3,1 posto u odnosu na lanjski lipanj, a sa 304,3 tisuće putnika i porastom od 3,4 posto slijedi luka Dubrovnik.

Najveći porast od 8,1 posto u lipnju je pak zabilježila morska luka Zadar, koja je sa 206,3 tisuće putnika bila na trećem mjestu, a po broju putnika ili njih 191,3 tisuće blizu joj je luka Supetar na otoku Braču, koja je time u plusu od 4,6 posto.

Po broju putnika slijede luke Cres, Jablanac, Korčula, Preko (Ugljan), Pula, Rab, Biograd i Novalja koje su gotovo sve imale nešto manje putnika nego lanjskom lipnju, dok su slijedeće Šibenik, Stari Grad i Hvar s porastima broja putnika.

S relativno najvećim porastom broja putnika u lipnju od 27,5 posto ističe se luka Rovinj, ali i koja je na zadnjem mjestu među izabranim lukama s nešto malo više od devet tisuća putnika.

Related Posts