U Hong Kongu sloboda dovedena u pitanje nakon nestanka pet osoba

Nestanak pet zaposlenika iste izdavačke kuće za koju se smatra da je kritična spram Kine sije užas u Hong Kongu, nekadašnjoj britanskoj koloniji gdje je sve jači osjećaj da Peking povećava svoj utjecaj.

Knjižare sa polica skidaju politička djela, izdavači i vlasnici trgovina u kojima se prodaju knjige zabranjene na kontinentu osjećaju se ugroženima.

Pet nestalih radilo je za Mighty Current, poznat po knjigama nesklonima kineskoj vladi. Navodno su u rukama kineskih vlasti.

Slučaj izdavača Leeja Boa (65), najnovijeg slučaja tajanstvenog nestanka, izaziva posebnu zabrinutost. Nestao je iz svojeg doma u Hong Kongu, suprotno ostaloj četvorici.

Tri zaposlenika nestala su dok su se nalazili na jugu Kine, četvrti u Tajlandu.

“Kao slobodno društvo dužnost nam je osigurati otvoren prostor kako bi se čuli različiti glasovi”, kaže Paul Tang, vlasnik knjižare People’ Recreation Community koji čitateljima nudi naslove zabranjene u Kini, poput desetak drugih trgovina u Hong Kongu.

Prodemokratski zastupnici ljuti su, kao i zaštitnici ljudskih prava i stanovništvo za koje je Peking oteo Leeja. Kina gazi uvedeno načelo “jedne zemlje, dva sustava”, optužuju oni. “Dvije strane tada su se dogovorile da Hong Kong mora sačuvati svoj način života i slobode; kineske sigurnosne službe nemaju pravo intervenirati u poluautonomno područje”.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond kazao je kako bi otmica ljudi iz Hong Konga, kako bi ih se izvelo pred sud negdje drugdje, predstavljala “tešku povredu” obećanja Pekinga o tome kako će vladati bivšom britanskom kolonijom.

On je na kraju dvodnevna posjeta Kini u srijedu kazao kako nema napretka u utvrđivanju sudbine nestalih zaposlenika knjižara.

Kina se o tim slučajevima do sada nije izjasnila. (hina)

You may also like

0 comments