U Hong Kongu ponestaje političke inicijative

Komentira Philipp Bilsky/ DW
Opet je iza Hong Konga jedan vikend pun nasilja. Policija sada čak prijeti korištenjem bojevog streljiva. No rastući pritisak stanje u Hong Kongu neće riješiti

Bili su to ponovno već dobro poznati prizori koje smo proteklog vikenda mogli vidjeti u Hong Kongu: vodeni topovi, goruće barikade, požarne bombe. Stanje u nekadašnjoj britanskoj krunskoj koloniji je proteklih dana dalje eskaliralo. Hongkonška policija u međuvremenu djeluje de facto bez ikakve kontrole. A nije izgledno da bi se po tom pitanju moglo nešto promijeniti. I najkrupniji prijestupi policije će vjerojatno i dalje ostati nekažnjeni. Vlada u Hong Kongu je jasno dala do znanja da nije spremna pristati na zahtjeve demonstranata. Ni na njihov najvažniji zahtjev: neovisnu istragu o policijskom nasilju.

I na strani demonstranata se znatno povećala spremnost na nasilje. To, između ostalog, pokazuje najnovije djelovanje strijelaca ili upotreba katapulta koje su sami izradili kako bi mogli ispaljivati zapaljive bombe. Osim toga, nasilje se ne usmjerava više samo protiv predstavnika države. Demonstranti dijelom napadaju i sugrađane i to samo zato što imaju drugo mišljenje i na prosvjedni pokret gledaju kritično. Izrazito zabrinjavajuće slike, koje to pokazuju, već nekoliko dana kruže internetom.

Sada, dakle, policija u Hong Kongu opet najavljuje da će povećati pritisak na demonstrante te prijeti uporabom bojevog streljiva. No već sada je izgledno da će povećani pritisak policije samo dovesti do još više nasilja na strani demonstranata. Tko želi shvatiti kako je moglo doći do aktualne eskalacije, mora pogledati kako se razvijala situacija proteklih godina: uvijek iznova je veliki broj građana Hong Konga mirno prosvjedovao protiv rastućeg utjecaja Pekinga i za veće demokratsko suodlučivanje. Ali se nakon takvih prosvjeda malo toga promijenilo. Mnogi demonstranti su iz toga izvukli zaključak da se mirnim prosvjedima ne može postići promjena.

Hong Kong u biti stoji pred političkim problemom. Ako vlada želi izaći iz aktualne slijepe ulice, onda će to funkcionirati samo postizanjem političkog rješenja. No da će to poći za rukom, čini se više nego nevjerojatnim. Spomena vrijedne političke inicijative od strane vlade zasad – nema, piše DW.

You may also like

0 comments