U Hong Kongu marširaju za demokraciju

Nekoliko tjedana nakon što su parlamentarni zastupnici u Hong Kongu, uz potporu čelnika Komunističke partije u Pekingu, odbacili prijedlog reforme izbornog sustava, u srijedu je na ulicama tog grada pod upravom kineskih vlasti prosvjedovalo na tisuće ljudi, tražeći uspostavu pune demokracije i skupnu ostavku gradskih čelnika.

Neki od prosvjednika, poznati kao “lokalci” koji se bore za veću autonomiju pa čak i nezavisnost od Kine, pozivali su na plakatima na stvaranje “hongkoške nacije”, dok su drugi mahali britanskim zastavama iz kolonijalnog razdoblja. “Želimo stvarno opće pravo glasa”, izvikivali su prosvjednici na pržećem suncu, a mnogi od njih su nosili žute kišobrane, simbole prošlogodišnjeg “Pokreta kišobrana” kada su prosvjednici blokirali glavne prometnice kako bi primorali Peking da 2017. dozvoli direktne izbore. “Pokret kišobrana nije se ugasio jer mi još uvijek nemamo stvarno opće pravo glasa”, kazala je 53-godišnja Eve Lam.

Prosvjednici su bili pod budnim okom policije iako je njihov broj bio manji nego prije godinu dana kada se na godišnjem maršu 1. srpnja, povodom obljetnice povratka grada pod kontrolu Kine 1997., okupilo oko pola milijuna ljudi.

You may also like