U Haagu se osniva sud za zločine OVK

U Den Haagu se osniva posebni sud koji će procesuirati navodne zločine albanskih gerilaca tijekom i nakon rata u toj bivšoj srbijanskoj pokrajini od 1998-99, objavila je u petak nizozemska vlada.

EU traži da se Kosovo suoči s optužbama protiv Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za ratne zločine nad Srbima, želi li se ta država integrirati u blok 28 europskih zemalja. Unija će financirati Specijalnu izmještenu pravosudnu instituciju Kosova na kojoj će međunarodni suci primjenjivati kosovske zakone. Osuđenici neće ići u zatvore u Nizozemskoj, rekla je vlada.

OVK se optužuje za ratne zločine nad Srbima i političkim protivnicima te za uništavanje srbijanske kulturne baštine na Kosovu u ratu od 1998-99. NATO je 1999. jedanaest tjedana izvodio zračne udare na srbijanske snage, optužene za masakr nad albanskim civilima i protjerivanje njih više stotina tisuća. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju je priznalo 100 država, uključujući glavne zapadne sile.

Procjenjuje se da je u ratu poginulo 10.000 ljudi, većinom Albanaca, a nestalima se još uvijek smatra 1700 osoba. Pripadnike OVK-a većina Albanaca smatra borcima za slobodu jer su osigurali neovisnost od Beograda, zbog čega su svjedoci neskloni svjedočenju protiv njih na Kosovu. Kosovski sud bit će jedan u nizu sudova u Den Haagu, uključujući Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji procesuira optužene za ratne sločine u ratovima nakon raspada Jugoslavije. Više od 130.000 ljudi poginulo je u sukobima koji su trajali devedesetih godina 20. stoljeća.

You may also like

0 comments