U Guatemali pobijedio tv komičar

Jimmy Morales, bivši televizijski komičar odnio je u nedjelju uvjerljivu pobjedu na predsjedničkim izborima u Gvatemali s osvojenih 68 posto glasova birača, iskoristivši bijes javnosti zbog korupcijskog skandala koji je produbio nepovjerenje prema političkom establišmentu.

Četrdesetšestogodišnji Morales iz stranke desnog centra (FCN) pobijedio je suparnicu iz redova lijevog centra i bivšu prvu damu Sandru Torres u drugom krugu, usprkos nedostatku političkog iskustva i nekim idejama koje su mnogi ocijenili kao ekscentrične. “Kao predsjednik sam dobio mandat, a mandat naroda Gvatemale je borba protiv korupcije koja nas proždire”, izjavio je Morales nakon objave rezultata.

Glasači su dugo ukazivali na nezadovoljstvo svojom političkom elitom, a istraga potpomognuta UN-om o više milijuna “teškoj” korupcijskoj carinskoj aferi prošli je mjesec rezultirala ostavkom i uhićenjem bivšeg predsjednika Otta Pereza. Washington je snažno podržao istražitelje UN-a u borbi protiv korupcije u Centralnoj Americi gdje su ekonomske nedaće i nasilje bandi potaknuli egzodus migranata u SAD.

You may also like

0 comments