U Grčkoj usvojen zakon kojim će država pomagati siromašne

Atena – Grčka vlada Aleksisa Ciprasa je u srijedu uz podršku konzervativaca usvojila prvi zakon svog mandata o paketu socijalnih mjera u korist onih koje je najteže pogodila kriza. Zakon je izglasalo 149 zastupnika Sirize i 13 saveznika neovisnih Grka, kao i konzervatina stranka Nova demokracija i socijalistički Pasok.

Tijekom dana će se još izjašnjavati o tom zakonu, članak po članak, dok vladaju napeti odnosi između Atene i njezinih vjerovnika koji traže novi sporazum o deblokiranju novca Grčkoj. Grčki premijer Aleksis Cipras je prije izjašnjavanja održao ofenzivni govor i rekao da se njegova vlada ne boji prijetnji upućenih Grčkoj. “Neki tehnokrati nas pokušavaju zastrašiti ultimatumima”, rekao je premijer koji drži da se njegova većina izabrana 5. siječnja morala suočiti s 50 dana prijetnji. Grčka vlada je žestoko reagirala u utorak navečer na informaciju tiska prema kojoj je predstavnik Europske komisije među vjerovnicima, Declan Costello tražio konzultacije prije izglasavanja zakona. “U ime koje Europe se usuđuje govoriti o jednostranoj akciji kada se radi o borbi protiv siromaštva”, rekao je Cipras. “Toga se ne bojim, neki su tražili zaleđivanje tih zakona, ali mi odgovaramo izglasavanjem tih zakona”, rekao je. “Od početka znamo da je put miniran, da nas vreba opasnost financijskog gušenja, ali naši partneri nas polako upoznaju i znaju da mi nismo nastavak prethodnih vlada, što ih je moralo razočarati”, rekao je.

Premijer je istaknuo da je otvoren za prijedloge iznutra i izvan zemlje i da želi poštivati sporazum od 20. veljače, ali da i partneri moraju učiniti isto. Taj sporazum za 4 mjeseca produžuje financijsku pomoć Grčkoj, ali o deblokiranju novca se vode teške rasprave. Zakonom protiv siromaštva se posebice predviđa besplatna isporuka električne energije, bonova za hranu, prijevoz i besplatne usluge za najsiromašnije.