Home Ekonomija U Francuskoj štrajkaju željezničari

U Francuskoj štrajkaju željezničari

by Agencije

Štrajk francuskih željezničara i lučkih radnika prepolovio je željezničke usluge i izazvao obustavu trajektnih linija prema Velikoj Britaniji u srijedu, čime radnički sindikati nastoje prisiliti vladu predsjednika Francoisa Hollandea da odustane od reformi zakona o radu.

Nakon tjedana prosvjeda u kojima je ozlijeđen veći broj policajaca, policija je održala skup kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog stresa kojim su izloženi u gotovo svakodnevnim sukobima s nasilnim prosvjednicima na rubu antireformskog pokreta.

Okupljeno mnoštvo vikalo je “Policija svugdje, pravda nigdje” opkoljavajući policijska kola, koja su završila u plamenu, nakon što su policajci napustili mjesto događaja, nekoliko stotina metara od mjesta gdje se održavao skup njihovih kolega. Ured javnog tužitelja rekao je nakon incidenta da će se pokrenuti istraga o pokušaju ubojstva.

Štrajk željezničara, koji je počeo u srijedu a najavljeno je da će trajati do petka ujutro, smanjio je za 40 do 50 posto broj linija brzih i međugradskih vlakova a teško je narušio i mjesni i prigradski promet, objavila je državna željeznička tvrtka SNCF. Odaziv na štrajk, naveo je SNCF, bio je oko 15 posto manji nego u prijašnjim obustavama rada.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u utorak da “neće popustiti” u vezi s reformom zakona o radu, usprkos uličnim prosvjedima i pobuni dijela ljevice. “Neću popustiti jer je previša vlada dosad popuštalo”, rekao je za radio Europe 1 na početku još jednog tjedna u kojemu su najavljeni prosvjedi na poziv sindikata koji zakon smatraju lošim.

Cilj reforme je ublažiti propise radnog prava kako bi se smanjila nezaposlenost koja pogađa 10 posto stanovništva. No kritičari ističu da zakon previše ide na ruku poslodavcima i da bi mogao povećati nesigurnost radnika. Protivnici reforme prosvjeduju već dva mjeseca. Broj sudionika se možda smanjio, ali su se radikalizirali nakon izbijanja sukoba u kojima je bilo i više desetaka ozlijeđenih.

Related Posts