U Francuskoj pogoršana poslovna klima

Statistički ured
Očekivanja u francuskoj industriji spustila su se u listopadu na najnižu razinu u četiri i pol godine nakon što su Francuska i njezini europski partneri postali najnovije mete američkih trgovinskih mjera, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Indeks raspoloženja u industriji, dobiven mjesečnom anketom koju francuski statistički ured INSEE provodi među poslovnim čelnicima, u listopadu je skliznuo na 99 bodova, najnižu razinu od ožujka 2015. godine, sa 102 boda u prošlom mjesecu.

Dok je raspoloženje u industriji pogoršano, indeks uslužnog sektora, obično daleko manje izloženog napetostima u međunarodnoj trgovini, zadržao se na 106 bodova, objavio je statistički ured. Indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u gospodarstvu u cjelini blago je smanjen, na 105 bodova, s rujanskih 106 bodova. Drži se tako na solidnoj udaljenosti od dugoročnog prosjeka od 100 bodova.

Francuska je industrija do sada odolijevala usporavanju, koje je snažno pogodilo njemačku industriju, daleko više orijentiranu na izvoz, primjećuje Reuters. Francuska je ovog mjeseca uvučena u globalni trgovinski sukob nakon što je Washington krajem prošlog tjedna uveo kompenzacijske carine na niz proizvoda iz Europske unije, potaknut zelenim svjetlom Svjetske trgovinske organizacije WTO koja je ih je odobrila zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu.

Unatoč upozorenjima Pariza da će EU uzvratiti, Sjedinjene Države prošlog su petka uvele carinu od 10 posto na uvoz Airbusovih zrakoplova, koji su među najvećim izvoznim proizvodima Francuske a podupiru razgranatu mrežu dobavljača širom zemlje. Washington je također uveo 25-postotnu carinu na niz europskih prehrambenih proizvoda, uključujući francusko vino, škotski viski i sireve iz cijele Europe, podsjeća Reuters.

You may also like

0 comments