U fokusu valutnih tržišta predsjednički izbori u Francuskoj

Dolar je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo prema košarici najznačajnijih valuta, dok je euro ojačao unatoč neizvjesnostima u vezi ishoda prvog kruga predsjedničkih izbora ovoga vikenda u Francuskoj te je na putu najvećeg tjednog dobitka u ovoj godini.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,14 posto, na 99,601 bod, no drži se iznad najnižih razina u tri tjedna od 99,465 bodova, na koje je skliznuo u utorak.

Euro je pritom ojačao daljnjih oko 0,3 posto prema dolaru, na 1,0748 dolara, i na putu je najvećeg tjednog dobitka u ovoj godini. Od početka tjedna je prema dolaru ojačao 1,3 posto. Funta je također ojačala prema dolaru, kojim se trgovalo po 1,2824 dolara, što znači da mu je cijena pala oko 0,4 posto prema funti u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Američka je valuta prema japanskoj, tradicionalnom sigurnom utočištu za kapital u doba velikih neizvjesnosti na gospodarskom i političkom planu, blago pak ojačala, na 108,96 jena.

Sve su oči ovih dana uprte u Francusku, gdje je ishod predsjedničkih izbora neizvjestan budući da su milijuni tamošnjih glasača i dalje neodlučni. Ovi izbori, po ocjeni analitičara, jedni su od najteže predvidivih u Francuskoj u zadnjih više desetljeća. U takvom ozračju jača bojazan da bi ishod mogao iznenaditi i potaknuti previranja na tržištima, upozoravaju. “Neki su ulagači mislili da ne postoje šanse da će se na britanskom referendumu građani odlučiti za izlazak Britanije iz Europske unije, kao i da nema šanse da će Trump pobijediti. Međutim, bilo je previše iznenađenja, pa su sada na oprezu”, tumači Ayako Sera, viša ekonomistica u Sumitomo Mitsui Trustu.

Podrška dolaru, pak, u posljednje vrijeme slabi zato što su splasnula očekivanja u pogledu još barem dva povećanja kamatnih stopa u SAD-u. Američka središnja banka u ožujku ih je podigla drugi put u tri mjeseca, a ulagači sada smanjuju očekivanja pod utjecajem slabijih od očekivanih gospodarskih pokazatelja, uključujući one o zapošljavanju, osobnoj potrošnji i inflaciji.

Uz to, ulagače muče i geopolitičke napetosti u Siriji i Sjevernoj Koreji, a brine ih također hoće li uopće biti usvojene reforme u poreznoj i fiskalnoj politici koje je obećao američki predsjednik Trump. “I dalje očekujemo da će dolar dodatno ojačati prema kraju godine, no uočavamo sve više naznaka da je vjerojatno dosegnuo najviše razine. Gospodarski pokazatelji počeli su se činiti manje podudarnima s takvim razinama no što su bili ranije, a postoje i sumnje oko toga što će se postići na fiskalnom planu”, kazao je analitičar Barclaysa Hamish Pepper.

You may also like

0 comments