U FOKUSU TRŽIŠTA SMANJENA AMERIČKA PROIZVODNJA

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 49 dolara, poduprte podatkom o smanjenoj proizvodnji u SAD-u, a izrazitiji rast tržišta zakočila je procjena analitičara o povećanju proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu prethodno zatvaranje i iznosila je 49,03 dolara. U petak je zaključila trgovanje u plusu 1,35 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 46,32 dolara. U petak je zaključila trgovanje u plusu 1,11 dolara. Na kraju prošlog tjedna tržišta je podupro podatak specijalizirane kompanije Baker Hughes o padu broja bušotinskih postrojenja u SAD-u u prethodnom tjednu, signalizirajući prvi puta od travnja smanjenje američke proizvodnje.

“Raspoloženje se promijenilo i mislim da bi cijene trebale rasti. To neće dugo trajati ali trenutno su na potezu oni koji špekuliraju s rastom cijena”, ističe Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa. Pad broja bušotinskih postrojenja i službeni podatak o smanjenju američke proizvodnje za 24 tisuće barela dnevno “poslali su poruku koja je kratkoročno poduprla rast cijena”, konstatira Varga. Unatoč tom padu u SAD-u je trenutno aktivno više nego dvostruko više postrojenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Izrazitiji rast cijena zakočila je ipak procjena analitičara da su tržišta i dalje prekomjerno opskrbljena, unatoč želji OPEC-a da svede zalihe na petogodišnji prosjek. Procjenjuju da je proizvodnja naftnog kartela u lipnju porasla za 280.000 barela dnevno, na 32,72 milijuna barela dnevno. “Zadrži li proizvodnju na sadašnjim razinama, OPEC neće uspjeti do kraja godine smanjiti višak u zalihama”, ističu analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima.

Greg McKenna iz AxiTradera pojašnjava da je proizvodnja povećana u Nigeriji i Libiji, članicama OPEC-a koje su bile oslobođene obveze smanjenja proizvodnje. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 45,63 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like