U fokusu svjetskih burzi nalaze se istupi čelnika FED-a

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle jer se ulagači nadaju da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa. Dow Jones ojačao je 0,12 posto, na 18.553 boda, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 2.182 boda, a Nasdaq indeks 0,03 posto, na 5.228 bodova.

Dan prije ti su indeksi pali jer su dva dužnosnika Feda poručila da je moguće povećanje kamata do kraja godine, možda već u rujnu. Međutim, jučer je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da su se čelnici središnje banke složili da treba pričekati nove gospodarske pokazatelje prije povećanja kamata, premda neki smatraju da to treba učiniti uskoro. “Unatoč želji nekih dužnosnika Feda da se kamate povećaju, još uvijek nema suradnje gospodarstva. Tržište se plaši da će Fed povećati kamate u krivo vrijeme”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Situacija na američkom tržištu rada već se mjesecima poboljšava, pa se stopa nezaposlenosti kreće ispod razine od 5 posto, što se smatra punom zaposlenošću. Kako rastu i plaće, dio dužnosnika Feda smatra da bi inflacija mogla ojačati, pa zagovaraju povećanje kamata. Međutim, u drugom je tromjesečju američko gospodarstvo poraslo 1,2 posto na godišnjoj razini, znatno manje nego što se očekivalo, dok se inflacija i dalje kreće ispod ciljane razine Feda od 2 posto. Stoga analitičari smatraju da bi se Fed trebao suzdržati od povećanja kamata u ovoj godini, a niska cijena novca jedan je od glavnih razloga rekordnih dosega burzovnih indeksa na Wall Streetu posljednjih tjedana.

Dolar je u srijedu ojačao prema jenu i euru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt upozorenjima dužnosnika američke središnje banke da podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u u rujnu nije u potpunosti isključeno. Euro je prema dolaru ojačao 0,1 posto, na 1,1269 dolara. Dan ranije nakratko je dosegnuo 1,1323 dolara, najvišu razinu od 24. lipnja kada je objavljen rezultat britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji.

Dolar je bio u plusu i prema jenu, i to 0,4 posto, dosegnuvši 100,70 jena. Dan ranije nakratko se spustio na samo 99,550 jena, također najnižu razinu od 24. lipnja, pritisnut potragom ulagača za valutama s niskim prinosima koje smatraju sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima.

Protekli su tjedan tečaj dolara pritisnuli slabi makroekonomski pokazatelji iz SAD-a pa su tržišta u cijene uračunala smanjene šanse za Fedovo podizanje ključnih kamatnih stopa do kraja godine. Danas su se u fokusu tržišta našla upozorenja čelnika njujorškog ogranka američke središnje banke Williama Dudleya i njegova kolege iz odjela u Atlanti Dennisa Lockharta da bi Fed još uvijek mogao podići ključne kamatne stope u rujnu.

Njihovi su istupi u kontrastu sa stavom čelnika Fedova odjela u San Franciscu Johna Williamsa koji je nedavno u akademskom članku upozorio da će središnje banke u budućnosti možda morati povisiti zacrtane razine inflacije i više se fokusirati na rast, što znači i znatno labaviju monetarnu politiku.

U takvom okruženju svi trgovci očekuju objavu zapisnika s prošlomjesečne sjednice američke središnje banke kako bi procijenili kada bi Fed mogao ponovo postrožiti monetarnu politiku, po drugi puta od financijske krize iz 2008. godine. “Dužnosnici signaliziraju da će kamatne stope uskoro biti ponovo podignute i istodobno tvrde da bi ciklus zaoštravanja politike u cjelini gledano trebao biti vrlo ograničenog opsega”, tumači u bilješci klijentima Michael Cahill iz Goldman Sachsa.

Australski i novozelandski dolar prošlog su tjedna najviše ojačali na krilima slabljenja američkog imenjaka a danas su prema američkom dolaru oslabili po 0,3 posto. Tako se australskim dolarom trgovalo po 76,72 američka centa a novozelandskim po 72,60 američkih centi.

You may also like