U fokusu sastanka sigurnost opskrbe plinom

Kod Predsjednice
Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske u srijedu je raspravljalo o energetici, na sjednici je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je naglasila važnost energetskog sektora, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić Vijeću je predstavio konture buduće strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uvodno je naglasila važnost energetskog sektora te istaknula kako je energetika tema koja nadilazi državne granice, istaknuvši kako je energetska sigurnost i jedan od ciljeva Inicijative triju mora, neformalne političke platforme koju je pokrenula zajedno s predsjednikom Poljske, navodi se u priopćenju sa 37. redovne radne sjednice Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske.

Uvodno izlaganje održao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima. Ministar Ćorić istaknuo je kako je strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske usklađena s pet glavnih stupova energetskog razvoja Europske unije (sigurnost opskrbe, integracija u jedinstveno EU tržište, smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisije CO2 iz energetskog sektora te poticanje istraživanja i razvoja).

Ministar je predstavio glavne smjernice buduće strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske i glavne odrednice razvoja budućih energetskih sustava. Istaknuo je kako je energetska tranzicija, proces u kojem se mijenja struktura proizvodnje, prijenosa, distribucije i potrošnje energije, predmet svih scenarija razvoja energetskog sektora RH te kako ostvarenje strateških ciljeva razvoja energetskog sektora ovisi o provedbenim mjerama na svim razinama.

Vijeće je s gostima u konkretnoj diskusiji podijelilo svoje stavove, komentare i prijedloge za unaprjeđenje hrvatskog energetskog sektora, pohvalilo prezentirane mjere te iskazalo potporu ministru u daljnjem radu, stoji na kraju priopćenja iz Ureda predsjednice RH.

You may also like

0 comments