U fokusu prekomjerne opskrbe cijene nafte ispod 45 dolara

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 45 dolara, budući da je premija rizika povezana s terorističkim napadima u Parizu smanjena a fokus ponovo usmjeren na prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,43 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu dva posto. Na američkom tržištu barelom za isporuke u prosincu danas se trgovalo po 34 centa nižoj cijeni, od 41,40 dolara. Jučer su cijene poskočile pod utjecajem geopolitičkih napetosti koje je prouzročio teroristički napad u Parizu na kraju prošlog tjedna, potaknuvši strah od poremećaja u opskrbi. Francuska je izvela zračne napade na položaje terorističke organizacije Islamske države (IS) u Siriji, pozivajući i Sjedinjene Države i Rusiju da sudjeluju u osnivanju globalne koalicije koja bi stala na kraju toj skupini.

Danas su analitičari zaključili da će cijene nafte unatoč terorističkom napadu u Parizu i francuskoj odmazdi protiv Islamske države (IS) u Siriji ostati niske do kraja godine, kao i u 2016., a tržišta prekomjerno opskrbljena. Ove će godine razina proizvodnje premašiti potražnju za 700.000 do 2,5 milijuna barela dnevno, procjenjuje se. “Vraćamo se u normalu – tržište je još uvijek prekomjerno opskrbljeno dok su se jučer prilagođavale pozicije nakon strašnih događaja u Parizu”, tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa. “Raspoloženje bi trebalo biti više u smjeru pada nego rasta cijena – osim ako se geopolitičke napetosti, koje su od petka, naravno, ojačale, ne očituju kroz fizičko uništenje opskrbe s Bliskog istoka”, dodao je Varga.

Razlika u cijeni barela na londonskom i američkom tržištu smanjila se na oko 1,94 dolara za barel, sa skoro četiri dolara početkom mjeseca. Mnogi špekulanti pripremaju se za daljnji pad cijena. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 38,18 dolara, što znači da je pala za 1,03 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments