U fokusu potražnje iz Azije, cijene nafte ispod 47 dolara

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima još dublje ispod 47 dolara slijedom naznaka da su se američki proizvođači nafte iz škriljca prilagodili nižim cijenama a ulagači strahuju i za potražnju iz Azije s obzirom na anemičan gospodarski rast u toj regiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala za 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,43 dolara. U gotovo istom je iznosu – od 30 centi – bila u minusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 45,11 dolara.U fokusu su tržišta danas podaci koji su pokazali rast broja bušotina u SAD-u u prošlom tjednu, peti tjedan u proteklih šest, signalizirajući da američki proizvođači uspijevaju poslovati i uz cijene od 45 dolara. Taj zaključak podupire i podatak o manjem broju stečajeva u naftnom sektoru u lipnju.

Cijene su pritisnule i smanjene narudžbe sirove nafte iz azijskih rafinerija, te usporavanje gospodarskog rasta u toj regiji.”Poslovi prerade već se smanjuju na nekoliko tržišta, iako možda ne dovoljno”, tumače u američkoj investicijskoj banci Morgan Stanley.

Nekoliko azijskih rafinerija planira održavanje pogona odnosno sporiji tempo prerade u srpnju i kolovozu nakon što su u prvom tromjesečju obilato koristile niže cijene za pojačani rad.

Takve su odluke donesene, između ostalog, u kontekstu procjena da je kinesko gospodarstvo u drugom tromjesečju vjerojatno raslo najsporijim tempom u sedam godina, od 6,6 posto, pokazuje anketa Reutersa provedena među 61 ekonomistom.

Slabost azijskog tržišta potvrđuje i odluka Irana da za 40 centi snizi službenu prodajnu cijenu nafte namijenjene azijskom tržištu za isporuke u kolovozu.

Pod pritiskom je i fizičko tržište, pri čemu obnovljeni kanadski izvoz nakon poremećaja prouzročenih velikim požarima teško pronalazi mjesta u cjevovodima, što pak pritišće cijene na kanadskom tržištu. napominje Reuters. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je odvojeno na svojim internetskim stranicama da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 42,58 dolara, što znači da je pala za 1,6 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments