U fokusu naftnih tržišta zatvaranja i cjepivo

Nadomak 43 dolara za barel
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara, budući da je nada koju je svijetu donijela najava cjepiva protiv covida 19 potisnula u drugi plan zabrinutost zbog utjecaja protupandemijskih mjera na potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 42,74 dolara.  Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 40,49 dolara.

Tržišta je jučer ohrabrila objava američkog proizvođača lijekova Pfizera i njemačke biotehnološke komanije BioNTech da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida 19 učinkovito više od 90 posto, temeljem prvih rezultata treće faze kliničkih ispitivanja. Masovno cijepljenje trebat će ipak pričekati još nekoliko mjeseci, nakon što cjepivo dobije dozvolu regulatora.

Cijene je potaknula i jučerašnja izjava ministra energetike Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli prilagoditi sporazum o smanjenju opskrbe ako potražnja do cijepljenja osjetno padne. OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno a u siječnju je trebao ublažiti rezove za oko dva milijuna barela dnevno.

Rast cijena zakočilo je pak opetovano uvođenje protupandemijskih mjera u Europi i njihov negativan utjecaj na potražnju. Promet u Londonu, Parizu i Madridu naglo je pao u studenom, prema podacima za razdoblje do nedjelje navečer, koje je Reutersu dostavila kompanija za lokacijsku tehnologiju TomTom.

Najstrože su mjere blokade među europskim zemljama uvele Francuska, Velika Britanija, Španjolska i Poljska, prema indeksu Oxforda koji prati ograničenja poput zatvaranja škola i radnih mjesta i zabrane putovanja. Pritisak na cijene stvara i skok proizvodnje u Libiji, sa 100 tisuća barela dnevno na početku rujna na sadašnjih više od milijun barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 39,97 dolara, što znači da je porasla 75 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like