U fokusu naftnih tržišta zabrinutost za potražnju

Stabilna cijena
Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju s obzirom na opetovani rast broja novozaraženih koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 42,04 dolara, a na američkom tržištu se barelom trgovalo po 40,36 dolara. Trgovce je i na početku novog tjedna najviše brinula potražnja s obzirom na nagli rast broja zaraženih koronavirusom. Broj zaraženih ser popeo na više od 30 milijuna, a najviše su pogođene gusto naseljene zemlje, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija. Ti podaci zabrinjavaju analitičare i investitore.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je jučer kako je globalno tržište nafte stabilno u posljednjih nekoliko mjeseci i obnovljena je ravnoteža između ponude i potražnje. Upozorio je ipak na opasnost drugog vala infekcija. Cijene je zakočilo i povećanje izvoza iz Irana i Libije, unatoč dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica o koordiniranom smanjenju opskrbe.

Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo rekao je u nedjelju da će komercijalne zalihe nafte u članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u prvom tromjesečju 2021. godine biti tek nešto iznad petogodišnjeg prosjeka.

Do kraja iduće godine trebale bi pasti ispod tog prosjeka, dodao je. Upravo je petogodišnji prosjek cilj koji je OPEC postavio pri sklapanju o sporazuma o ograničenju opskrbe, za 9,7 milijuna barela dnevno u prvoj fazi, te za 7,7 milijuna barela dnevno do kraja ove godine.

Potporu cijenama mogao bi ovog tjedna pružiti štrajk radnika u Norveškoj, najavljen za 30. rujna, budući da bi se proizvodnja u toj nordijskoj zemlji mogla smanjiti za 900 000 barela dnevno, objavila je krajem prošlog tjedna Norveška udruga za naftu i plin (NOG).

Trgovce zasada nisu u većoj mjeri uznemirili obnovljeni sukobi armenskih i azerbajdžanskih snaga na jugu Kavkaza, kroz koji prolaze važni naftovodi, iako su ozbiljno poljuljali stabilnost te regije. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u petak iznosila 41,93 dolara, te je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like