U fokusu naftnih tržišta stanje potražnje

Cijene stabilne
Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 41 dolar, zakočene rastom zaliha u SAD-u i sniženom američkom procjenom globalne potražnje u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte  iznosila je 40,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 37,91 dolar.

Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali su u srijedu da su američke zalihe sirove nafte neočekivano porasle u prošlom tjednu, za tri milijuna barela. Vlada će objaviti službene tjedne podatke o zalihama tokom dana, dan kasnije no što je uobičajeno, zbog ovotjednog Praznika rada. Snizila je pak prognoze svjetske potražnje za naftom u ovoj godini, za 210 tisuća barela dnevno, na 8,32 milijuna barela dnevno.

Trgovci su pozorno pratili i pojačana nastojanja vodećih trgovaca da rezerviraju tankere za skladištenje sirove nafte i dizela. ING banka u svojoj bilješki upozorava da je u međuvremenu rast kineskog uvoza nafte, koji je proteklih mjeseci podupirao cijene, vjerojatno dosegnuo vrhunac, budući da su neovisne rafinerije maksimalno iskoristile kvote.

Na tržištu će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, koji će 17. rujna razmatrati proizvodnu politiku. Trenutno smanjuju opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene. Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 39,82 dolara, što znači da je bila 47 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

You may also like

0 comments